• ИТ браншът търси бизнес анализатори

    ИТ браншът търси бизнес анализатори

    Ролята на хората и ефективната комуникация в дигиталната ера ще бъде все по-важна за бизнеса, смята доц. д-р Даниела Илиева – един от преподавателите в магистърската програма „Бизнес софтуер и ERP решения“

    ИТ браншът търси бизнес анализатори

    В ерата на дигиталната трансформация на бизнеса все повече компании внедряват различни класове бизнес софтуер и в резултат браншът усеща нарастващ недостиг на кадри, които да се ангажират с продажбата на такива решения, управлението на проектите, интеграцията с наличните системи при клиентите, както и бъдещото им развитие и поддръжка, изтъкват експерти, работещи в областта на бизнес софтуера. От години в световен мащаб фокусът е върху програмистите, но всъщност встрани остава цял един сектор – този на бизнес анализаторите и хората с икономически познания, които внедряват и поддържат тези системи. Опирайки се на тези аргументи, специалистите от образователната организация ERP Academy и Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) създават магистърската програма „Бизнес софтуер и ERP решения“, която си поставя амбициозната цел да започне подготовка на ново поколение кадри, готово да отговори на изискванията на новата и все по-динамична икономическа среда.

    Техническите и функционални умения се считат за изключително важни, имайки предвид все по-голямата глобализация на пазара и прехода към Индустрия 4.0. Според комуникационните специалистии обаче, уменията за общуване се оценяват като ключови за успеха на личността както в професионален, така и в личен план.

    „В модерната бизнес комуникация времето е от решаващо значение. За да сме успешни е важно да познаваме нюансите на вербална и невербална компетентност, да знаем как да изграждаме личностен имидж, кои са дигиталните аспекти на комуникационния процес, как чрез думи, жестове и поведение да постигнем желания от нас резултат по-бързо“, споделя своето мнение доц. д-р Даниела Илиева – професионален трейнър, консултант по Бизнес етикет и международен протокол, сертифициран трейнър по Невро-лингвистично програмиране, и един от преподавателите в иновативната бизнес магистърска програма „Бизнес софтуер и ERP решения“.

    С появата на нови технологии като IoT, Big Data, Artificial Intelligence и други, компаниите търсят все повече кадри, които са проактивни, способни да анализират, да се адаптират към променяща се среда, да комуникират и презентират сложни концепции, използвайки достъпен за клиента език. Такъв тип специалисти са бизнес консултантите, които от години са сред най-търсените кадри както в България, така и в световен мащаб. Бизнес софтуерът и платформите за цялостно управление на бизнеса са специфична и сложна материя, а за да работят правилно са нужни специалисти, съчетаващи богати икономически и IT познания.

    бизнес софтуер IT ERP

    Оценка на новината

    0