• Участъкът между Ябланица и „Боаза” от АМ „Хемус” е готов на 81%

    Участъкът между Ябланица и „Боаза” от АМ „Хемус” е готов на 81%

    Очаква се работата в участъка между Ябланица и пътен възел „Боаза“ да завърши до края на 2019 година, заяви регионалният министър Петя Аврамова

    Участъкът между Ябланица и „Боаза” от АМ „Хемус” е готов на 81%

    От миналата година се работи по общо над 25 км от автомагистрала „Хемус“ – в участъците между Ябланица и п. в. „Боаза“ и от п. в. „Белокопитово“ до п. в. „Бухово“. От първия участък – между Ябланица и „Боаза” са изпълнени 81% от дейностите, като вече е започнало и полагане на битумизирана основа. Очаква се работата по него да завърши до края на годината, съобщи регионалният министър Петя Аврамова по време на изслушване в парламентарната ресорна Комисия.

    Регионалният министър коментира още, че се работи само по 1.5 км от трасето на другия участък – между пътните възли „Буховци“ и „Белокопитово“. Строителството по останалите 15 км не може да започне заради неприключилите отчуждителни процедури. „За тях за пръв път ще се възползваме от промените в Закона за държавната собственост и ще поискаме предварително изпълнение на отчуждението”, съобщи Аврамова. 9 са делата, за които е поискана такава процедура.

    Продължава теренното осигуряване на 134-километровия участък от п. в. „Боаза“ до разклона с пътя Русе – Велико Търново, информира още министърът. Агенция „Пътна инфраструктура“ разчита на съдействие от общините, за да може отчуждителните процедури да приключат по-бързо. В две отсечки, в които те са завършени, се работи на терен.

    До края на годината се предвижда на обществено обсъждане да бъдат подложени проектите на закони за управление на етажната собственост и за водоснабдяването и канализацията, стана ясно още по време на изслушването.

    Обмисля се с новия закон за ВиК срокът на договорите между асоциациите по водоснабдяване и канализация и операторите да се удължи от 15 на 25 години, с което да се създаде по-добра възможност за поддръжка на инфраструктурата.

     

    Снимка: АПИ

    Боаза Хемус Ябланица

    Оценка на новината

    0