• Румен Радев: България е за модернизацията на Световната търговска организация

    Румен Радев: България е за модернизацията на Световната търговска организация

    Концепцията за модернизация на СТО е разработена от Европейската комисия и цели актуализация на правилата за международна търговия

    Румен Радев: България е за модернизацията на Световната търговска организация

    България напълно подкрепя концепцията, разработена от Европейската комисия, за модернизация на Световната търговска организация /СТО/ по отношение на актуализацията на правилата за международна търговия, предоставянето на по-големи възможности за мониторинг и деблокиране на механизмите за арбитраж. Това заяви президентът Румен Радев по време на посещението си в Женева. Държавният глава е в Швейцария за участие в 41-aта сесия на Съвета на ООН по правата на човека. В рамките на визитата си Румен Радев има среща и с генералния директор на Световната търговска организация Роберто Азеведо.

    По думите на президента Световната търговска организация е изправена пред критични предизвикателства и има нужда от решителна подкрепа от държавите-членки. „Нарушаването на правилата за международната търговия, прекомерните субсидии и протекционизъм и почти пълното блокиране на апелативния орган на организацията рискуват не само да забавят световния икономически ръст и икономическото развитие, те рискуват вече и са предизвикателство пред установения политически ред“, подчерта Румен Радев.

    Държавният глава посочи, че страната ни е с отворена икономика и половината от българския БВП се формира в резултат на външната търговия и всеки проблем в сферата на търговията рефлектира и върху икономическия ръст, възможностите за развитие на икономиката и инвестициите. „Надявам се да имаме по-бърз резултат. Ако не постигнем напредък в това направление, това категорично ще се отрази и на българската икономика“, подчерта още Румен Радев.

    Президентът разговаря и с Майкъл Мьолер – генерален директор на Службата на ООН в Женева, с когото обсъдиха усилията на ООН за решаване на съвременните предизвикателства, свързани с миграцията и бежанците, глада, негативните ефекти от глобализацията, горещите и  замразени конфликти. Сред темите на разговора с Мьолер беше и изграждането на Международен институт за устойчиви технологии в Югоизточна Европа. „Още преди година и половина предложих 10 държави от региона ни да направим заедно меморандум, който да бъде подписан от всички премиери на държавите от Югоизточна Европа за създаването на институт с прилежаща лаборатория за научни изследвания. Все още той не е подписан“, заяви Румен Радев, като допълни, че очаква по-активни действия от българското правителство в подкрепа на научната инфраструктура и развитието на световна наука в региона.

     

    Снимка: Прессекретариат на Президенка на Република България 

     

    Женева президент Румен Радев Световна търговска организация СТО Майкъл Мьолер ООН Роберто Азеведо

    Оценка на новината

    0