• Активизирането на икономическите връзки с Монголия вече е скрепено и с документ

    Активизирането на икономическите връзки с Монголия вече е скрепено и с документ

    България може да изнася за Монголия тютюневи изделия, алкохолни напитки, захарни и сладкарски изделия, хранителни продукти, медикаменти, козметика, парфюмерийни продукти, заяви икономическият министър Емил Караниколов

    Активизирането на икономическите връзки с Монголия вече е скрепено и с документ

    Министърът на икономиката Емил Караниколов и министърът на образованието на Монголия - г-н Ендонперенлей,  подписаха съвместен протокол за разширяване на  търговско-икономическите отношения в рамките на Седмото заседание на Българо-монголската междуправителствена комисия, което се провежда в Улан Батор.

    „Не използваме целия потенциал, който имат търговско-икономическите ни отношения“, заяви министър Караниколов. Той подчерта, че за 2018 г. стокообменът между двете страни възлиза едва на 2.1 млн. долара, като за първи път през последните години е регистриран и внос от Монголия, състоящ се от облекла и вълнени тъкани.

    Износът ни расте и се състои от хранителни продукти, медикаменти, козметика и вина от прясно грозде. Надявам се активизирането на двустранния диалог да е основа и за отчитане на по-големи обороти между бизнеса от двете държави“, каза още икономическият министър. По думите му, предвид богатите традиции у нас и в Монголия в сферата на селското стопанство, наред с търговията със селскостопански стоки и хранителни продукти, трябва да продължи работата между академичните среди и научно изследователските институти в областта на животновъдството, растениевъдството, лозарството и винопроизводството. Според Караниколов, България може да изнася за Монголия тютюневи изделия, алкохолни напитки, захарни и сладкарски изделия, хранителни продукти, медикаменти, козметика, парфюмерийни продукти и др.

    По време на  заседанията на Междуправителствената комисия двете делегации заявиха своя интерес към задълбочаване на сътрудничеството по отношение на образованието и обучението на монголски студенти в България, в сферата на културата, транспорта и информационните технологии, малките и средните предприятия и задълбочаване на инвестиционното сътрудничество.

    бизнес износ Търговия стокообмен сътрудничество Монголия

    Оценка на новината

    0