• Влиянието на външното търсене върху икономическия ръст у нас се засилва

    Влиянието на външното търсене върху икономическия ръст у нас се засилва

    Регистрираното външно търсене за периода януари – март 2019 г. е било най-силното в рамките на последните седем тримесечия, се посочва в редовния месечен анализ на "Райфайзенбанк България" с коментар от икономическия анализатор на банката Емил Калчев

    Влиянието на външното търсене върху икономическия ръст у нас се засилваЕмил Калчев, икономически анализатор на "Райфайзенбанк България"

    През първото тримесечие на 2019 г. реалният икономически растеж у нас достигна 4.8% на годишна база, което беше по-високо от предходното тримесечие и от очакваното. Това се посочва в редовния месечен икономически обзор на „Райфайзенбанк България“

    От страна на търсенето, влиянието на външното търсене върху икономическия ръст у нас се засили, като бе най-силно от предходните седем тримесечия насам, посочват анализаторите на банката. От друга страна, в рамките на вътрешното търсене положителен принос реализираха както крайното потребление, така и брутните инвестиции. „Растежът се дължеше не само изцяло на вътрешното търсене, което бе характерно за периода от последното тримесечие на 2017 г. насам, но и на външното търсене“, коментира икономическият анализатор на Райфайзенбанк Емил Калчев.

    От страна на предлагането, през първото тримесечие най-солиден принос за растежа на БВП имаше очаквано секторът на услугите, следван от индустрията, докато селското стопанство остана неутрално към растежа. „Картината на приносите на отделните групи услуги към динамиката на сектора отразява ситуацията в страната през първото тримесечие на годината – засилени покупки на недвижими имоти и автомобили, следствие от наличието на значителни спестявания, спада на лихвите по депозитите и кредитите, както и липсата на достатъчно инвестиционни възможности в страната“, допълва Калчев.

    икономически растеж Райфайзенбанк външно търсене вътрешно търсене

    Оценка на новината

    0