• Повече от половината българи, които ще почиват лятото, остават  у нас

    Повече от половината българи, които ще почиват лятото, остават  у нас

    Гърция и Турция отново са любимите дестинации за почивка в чужбина

    Повече от половината българи, които ще почиват лятото, остават  у нас

    Малко над 2 милиона и 300 хиляди са пълнолетните българи, планиращи почивка това лято. Над половината от тях (54%) ще почиват у нас, а приблизително една трета (32%) в чужбина. Гърция и Турция отново са фаворитите на българите като дестинации за почивка в чужбина през лятото. Това показва проучването на „Тренд“ по поръчка на „24 часа“, посветено на нагласите на българите спрямо летния туристически сезон.  

    43% от пълнолетните българи планират да почиват това лято. Малко над половината (53%) са тези, които не планират ваканция, а едва 4% все още не са решили. Младите и живеещите в столицата в най-голяма степен планират почивка. Противоположна е тенденцията при най-възрастните групи и живеещите в селата, което от „Тренд“ обясняват с по-трудната мобилност, по-ограничените финансови възможности и здравословното им състояние.

    Българите, които няма да ходят на почивка това лято, посочват като причина липсата на финансови възможности (62%). Приблизително една пета (19%) от българите, които не планират ваканция през горещите месеци, декларират, че не са почивали лятото между 5 и 10 години. Същият е делът на сънародниците ни, които споделят, че не са ходили на почивка през лятото повече от 20 години, като в най-голяма степен това са хората на възраст над 70 години.

    Над половината (54%) от планиращите почивка това лято посочват българското Черноморие като предпочитана дестинация. Приблизително една трета от хората предпочитат да изкарат лятната си почивка в чужбина. За 16% от планиращите пък водеща опция през лятото е почивка в планината.

    Най-много българи, които ще ходят в чужбина това лято, отново предпочитат Гърция (57%), следвана от Турция - с 29%. От агенцията обясняват интереса към южните ни съседки с тяхната близост, като изтъкват и предлагането на икономически изгодни оферти. Всеки трети от избралите чужбина за почивка посочва, че основната причина са по-добрите ценови оферти, а приблизително всеки четвърти (24%) споделя, че е заради по-качествените туристически услуги.

    Сред деклариращите, че ще почиват това лято на българското Черноморие, категоричен фаворит е южното ни Черноморие (66%), а за приблизително една пета (19%) това е северната част.

    44% от българите, които ще почиват лятото са на мнение, че през последните години България става по-добро място за летен туризъм, а 17% смятат, че става по-лошо място. Малко над една четвърт (26%) от хората пък са на мнение, че няма промяна в условията за летен туризъм в България.

    Гърция Турция Черноморие Почивка туризъм ваканция чужбина лято туризъм

    Оценка на новината

    5.00