• Румен Радев предлага откриването на пряка авиолиния София-Пекин

  Румен Радев предлага откриването на пряка авиолиния София-Пекин

  Българският държавен глава е на официално посещение в Китай от 1 до 5 юли

  Румен Радев предлага откриването на пряка авиолиния София-Пекин

  България и Китай трябва да издигнат на ново ниво двустранните отношения, което да разкрие нови перспективи пред партньорството в икономиката, инвестициите и други сфери от взаимен интерес. Това беше общата позиция на държавния глава Румен Радев и министър-председателя на Китай Ли Къцян след срещата им в град Далиен, съобщиха от прессекретариата на дължавния глава. С тази среща започна и държавното посещение на българския президент в Китайската народна република от 1 до 5 юли по покана на председателя Си Дзинпин

  Българският държавен глава представи на министър-председателя на Китай предложение за основните насоки за развитие на българо-китайските отношения, което съдържа 9 приоритетни области. Сред тях Радев посочва откриването на директна авиолиния между Пекин и София, развитието на секторите: транспортна инфраструктура, финансово-инвестиционната дейност и финансови технологии, IT сектор и стартиращи компании, научно-изследователска и развойна дейност и иновации, туризъм, селско стопанство; устойчиво развитие и градско планиране, енергетика.

  Според Румен Радев, България все още е бяло петно на картата на китайските инвестиции и това трябва да се промени решително. Президентът акцентира върху създаването на пряка въздушна линия София-Пекин, обяви се и за откриването на клон на китайска банка в България, като ключови предпоставки за ускореното развитие на двустранните отношения, които ще създадат и много по-добри условия за реализация на останалите проекти във всички области. Държавният глава подчерта, че облекчаването на инвестиционния, финансов и търговски обмен между България и Китай е в интерес както на двете държави, така и на нашия регион.

  Китайският министър-председател оцени високо идеята на българския президент, споделена на срещата им в София през 2018 г., за откриване у нас на Център за глобално партньорство в рамките на инициативата „17+1“, който да допринесе за проучването на правната рамка на ЕС и осъществяването на перспективни инвестиционни проекти. За нейната реализация вече работят правителствата на двете държави.  На срещата в Далиен държавният глава отбеляза и възможността за изграждането на българо-китайски център за научни изследвания и иновации в София, които са определящ фактор за силата и конкурентоспособността на икономиката.

  Партньорството в енергетиката, както и увеличаването на износа на български млечни продукти за Китай също бяха сред акцентите на срещата.

  На 2 юли държавният глава ще участва в церемонията по откриването на Световния икономически форум в Далиен, известен като „Летния Давос" и ще направи изказване в рамките на сесията „Диалог между китайските държавни предприятия и българската власт“.

  Китай Пекин Румен Радев пряка авиолиния държавно посещение Ли Къцян

  Оценка на новината

  5.00