• Бойко Борисов се срещна с турския президент Ердоган

  Бойко Борисов се срещна с турския президент Ердоган

  Двамата държавни глави обсъдиха актуални политически и икономически въпроси от регионален характер

  Бойко Борисов се срещна с турския президент Ердоган

  ​“Мирът и диалогът са най-добрите дипломати“, заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, информира правителствената пресслужба. Двамата лидери разговаряха в рамките на Срещата на върха на държавните и правителствени ръководители в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа в Босна и Херцеговина.

  Борисов и Ердоган обсъдиха задълбочаването на двустранното сътрудничество и приноса на Турция за овладяване на мигрантския поток по българската граница.

  По време на разговора българският премиер подчерта важността от устойчивото развитие на двустранното партньорство - част от българската външна политика. „Турция е непосредствен съсед на България, съюзник в НАТО и ключов партньор в областите миграция, борба с тероризма, енергийни доставки и сигурност, транспортни коридори, земеделие и животновъдство“, подчерта Бойко Борисов. Българският министър-председател изтъкна, че страната ни ще продължи да се води от принципите на добросъседство, взаимно уважение, равенство и ненамеса във вътрешните работи.

  Бойко Борисов и Реджеп Тайип Ердоган дадоха висока оценка на активизирането на политическия и икономическия диалог между България и Турция, като подчертаха доброто развитие в областта на туризма, енергетиката и транспорта през последните години.

  „Оценяваме приноса на Турция по въпросите с миграцията и подкрепяме продължаването на добрите практики, включително прилагането на съвместната декларация между ЕС и Турция от 18 март 2016“, заяви по време на срещата премиерът Борисов. Българският министър-председател подчерта, че страните-кандидатки за членство в ЕС, включително Турция, са непосредствени съседи на България и нашият интерес е да изградим регион на стабилност, сигурност и просперитет, в които ценностите и принципите на ЕС са гарантирани.

   

  Снимка: Пресцентър на Министерски съвет 

  Турция Бойко Борисов Реджеп Тайип Ердоган среща Процес за сътрудничество в Югоизточна Европа

  Оценка на новината

  0