• Очакват се поне 400 млн. лв. от е-винетки до края на годината

    Очакват се поне 400 млн. лв. от е-винетки до края на годината

    Над 4.5 млн. електронни винетки са продадени до 8 юли

    Очакват се поне 400 млн. лв. от е-винетки до края на годината

    До 8 юли 2019 г. са продадени 4 517 612 електронни винетки, а само за периода от 20 април до началото на юли – 1 630 029 електронни винетки. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по време на изслушване в ресорната парламентарна Комисия. Тя подчерта, че електронната система за таксуване функционира устойчиво.

    Министърът обяви още, че приходите от електронни винетки са близо 258 млн. лв., като от 20 април до 8 юли те са над 75 млн. лв. Тя отчете, че през този период се запазва тенденцията 80% от постъпленията да са от таксуване на превозни средства до 3.3 т., 5% - от превозни средства от 3.5 т. до 12 т., и 15% - от превозни средства над 12 т. Очаква се приходите от електронни винетки до края на годината да бъдат не по-малко от 400 млн. лв., информира Аврамова.

    От въвеждането на електронната винетка, чрез Агенция „Социално подпомагане“ безплатни винетки са били предоставени за 214 771 автомобила на правоимащи лица.

    Регионалният министър отчете, че жалбите за двойно плащане и неиздадена електронна винетка са намалели, като след 20 март 2019 г. те са едва 29.

    С увеличаването на състава на отдел „Контрол и правоприлагане“ от 441 на 567 служители се създадоха условия за посрещане на интензивния летен трафик с разширен 12-часов прозорец на работа на мобилни екипи, информира още министърът.

    От 20 април са извършени над 436 000 проверки. Това е със 157 % повече спрямо направените проверки за периода от старта на системата за електронни винетки през януари до април. При 5.9 % от всички проверени са установени нарушения. 17% от всички нарушения са на пътни превозни средства, управлявани от чужденци, а 90 % от нарушителите са се възползвали от правото си да платят компенсаторни такси. От въведената нова контролна схема приходите от доброволно платени глоби са в размер на около 20 хил. лв. дневно. Общо към момента те са над 2 млн. лв.

    Заместник-министър Николай Нанков информира депутатите, че разговорите с превозвачите по отношение обхвата на пътищата, за които ще се плаща тол такса, и тарифите продължават. Според предложения по-мек вариант на тарифа се предвижда постъпленията от тол такси да са около 550 – 650 млн. лв. годишно.

     

    Снимка: Агенция "Пътна инфраструктура" 

    приходи глоби електронни винетки тол такси електронна система за таксуване

    Оценка на новината

    0