• Николина Ангелкова се срещна с водещи туроператори в Златни пясъци

  Николина Ангелкова се срещна с водещи туроператори в Златни пясъци

  С напредването на подчертано слабия летен сезон у нас, туристическият министър призова фокусът да падне върху ранните записвания за 2020 година

  Николина Ангелкова се срещна с водещи туроператори в Златни пясъци

  В хода на подчертано слабия летен сезон у нас, министърът на туризма Николина Ангелкова проведе работна среща с представители на водещи туроператори в курорта Златни пясъци. Целта на срещата беше да се направи актуална снимка на ситуацията по различните туристически пазари и да се очертаят мерки за привличане на организирани туристи в сегмента късни записвания и „ластминит“ за лято 2019, информираха от пресцентъра на министерството на туризма. На срещата беше обсъдена и подготовката на предстоящия летен сезон 2020. Министърът заяви, че фокусът сега трябва да падне върху насърчаване на ранните записвания за 2020 г.

  Целта на дискусията е в оперативен формат да видим какво имаме като записвания и резервации и какво сме набелязали за следващия сезон, коментира Николина Ангелкова. Тя определи 2019-та като „трудна година”, и по думите й, ако министерството и туроператорите съумеят заедно да убедят партньорите си в потенциала на дестинация България, ще се затвърдят отличните резултати от последните години.

  Бизнесът обърна внимание върху необходимостта в момента да се отделят повече средства за реклама на дестинацията. Представителите на туроператорите отбелязаха също, че средствата трябва да бъдат насочвани целево към промотиране на туроператорската дейност. Целево ориентираната реклама е и наш фокус, каза министърът и акцентира върху важността да се определят точните таргети в тази дейност.

  Прогнозите показват спад от някои пазари. Че 2019 година ще е предизвикателна и в региона ще се води битка за всеки турист, предупредихме още в началото на годината, изтъкна за пореден път Ангелкова.

  Участниците в разговора потвърдиха картината със силната конкурентна среда от държави в региона, които водят мащабна политика за връщане на туристи чрез пряко субсидиране на чартърните програми.  

  Като членка на ЕС България не може да си позволи субсидиране, но се търсят начини за подкрепа на организирания туризъм, стана ясно по време на срещата. Министърът припомни, че ведомството е възложило анализ на авторитетната компания „Ърнст енд Янг“ и дори най-консервативният вариант в него показва отличен ефект за местните икономики и държавата от привличането на повече туристи. Анализът ще бъде представен за обществено обсъждане в кратки срокове и с приетите механизми ще дадем ясен сигнал на партньорите си, коментира министърът на туризма.

  Министър Ангелкова увери, че ще бъдат насърчавани добрите практики за разширяване крилата на активните сезони чрез по-висока заетост през месеците май, юни и септември, което е от съществено значение за туристическите услуги по Черноморието. Тя посочи, че предложенията се правят, след като е анализиран и положителният опит на други държави в това отношение, сред които Гърция, Хърватия, и др.  

  Снимка: Министерство на туризма                                                                   

  среща Николина Ангелкова летен сезон водещи туроператори късни записвания ранни записвания за сезон 2020 туризъм

  Оценка на новината

  0