• До края на 2021 година ще бъде завършен магистралният път Сливница – Драгоман – сръбска граница

    До края на 2021 година ще бъде завършен магистралният път Сливница – Драгоман – сръбска граница

    Изграждането на железопътното трасе от София до сръбската граница, по което влаковете ще се движат със 160 км/час, ще бъде готово до 2025 година, каза министърът на транспорта Росен Желязков

    До края на 2021 година ще бъде завършен магистралният път Сливница – Драгоман – сръбска граница

    Транспортните министри на България и Сърбия инспектираха строителството на магистралата от Ниш до българската граница. „До края на 2021 година българският участък Сливница – Драгоман –сръбска граница ще бъде успешно приключен”, заяви министърът на транспорта Росен Желязков по време на визитата си в Сърбия. Отсечката е част от българската магистрала „Европа”, която ще свързва София с гранично-пропускателния пункт „Калотина”. Строителството на магистралния път започна през май тази година, с модернизацията и разширяването на първокласния път Драгоман – Сливница. В участъка ще бъде изградено второ платно.

    По думите на Желязков, много скоро ще се похвалим с напълно изграден Европейски коридор 10 - от Черно море до Великобритания, без светофари и без затруднения. Според министъра, ще остане само въпросът с преминаването на границите. Той обаче изрази надежда, че в най-скоро време със стремежа на Сърбия да стане член на ЕС и българските усилия да влезем в Шенгенското пространство, ще намалеят административните пречки и ще се подобри свързаността между нашите страни. Росен Желязков изтъкна също, че между България и Сърбия няма нерешени въпроси, както по отношение на транспортните операции, така и при реализирането на инфраструктурните проекти.

    „Информирахме нашите сръбски колеги за процеса на изграждане на жп трасето от София до сръбската граница, като трасето е разделено на два участъка – от Волуяк до Драгоман, и от Драгоман до границата”, заяви българският транспортен министър. Първият участък - от Волуяк до Драгоман, ще бъде завършен в този програмен период, стана ясно от думите на Желязков. Отсечката от Драгоман до сръбската граница ще бъде планирана за следващия програмен период, който стартира от 2021 година. Тя трябва да бъде готова до 2025 година. „Надяваме се, че ще се движим паралелно с колегите от Сърбия, за да може влаковете от София към Европа да пътуват с необходимата проектна скорост, която в нашия участък ще бъде 160 км/ч.”, каза още министър Желязков.

    Вицепремиерът и министър на транспорта на Сърбия Зорана Михайлович заяви, че с реализирането на тези проекти ще бъдат намалени задръстванията на границата. „Радваме се, че и България строи магистрала, и че пътуването за туристите ще стане много по-лесно. Разговаряхме и за железопътните връзки, като се надявам отсечката в Сърбия да е готова до 2024 година”, каза още Зорана Михайлович.

    транспорт Сърбия магистрала от Ниш до българската граница АМ "Европа" жп трасе туризъм

    Оценка на новината

    0