• БЕХ възлага на международен консултант разработването на механизъм за капацитет

  БЕХ възлага на международен консултант разработването на механизъм за капацитет

  Подготвя се законодателна промяна, която да осигури възможност за продължаване на концесионните договори на въглищните централи до 50 години, заяви Теменужка Петкова по повод Деня на миньора

  БЕХ възлага на международен консултант разработването на механизъм за капацитет

  „Български енергиен холдинг“ ЕАД сключи договор с международна консултантска компания, която трябва да изготви оценка на адекватността на електроенергийната ни система и да разработи предложение за механизъм за капацитет. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която взе участие в националното честване на Деня на миньора. Според Петкова, анализът на адекватността на производството при различни пазарни сценарии е необходимо условие, за да бъде обоснована нуждата от въвеждането на механизъм за капацитет. След изготвянето на оценката, консултантът ще разработи и предложи механизъм за предоставяне на капацитетни услуги в съответствие с изискванията на новите европейски правила, които ще влязат в сила от 2020 г. Механизмът за капацитет е признат от Брюксел легитимен метод, чрез който държавите членки могат да гарантират сигурност на доставките. Това е една от разглежданите дългосрочни мерки за стабилизиране финансовото състояние на ТЕЦ „Марица-изток 2“, припомнят от енергийното министерство.

  Министър Петкова поздрави участниците в националното честване на Деня на миньора, както и всички, работещи в бранша, и отбеляза, че секторът се развива стабилно, като през миналата година са добити близо 31 млн. тона въглища, повече от и около 13 млн. тона индустриални минерали и солна маса. Под формата на концесионни възнаграждения фирмите от отрасъла са внесли в бюджета близо 90 млн. лв.

  Енергийният министър акцентира и върху ползотворното сътрудничество между държавата и професионалната общност. Част от примерите, които Петкова посочи, са инкриминирането на незаконния добив на подземни богатства, както и защитата на въглищните ТЕЦ в контекста на новите европейски екологични изисквания. „Отново в тясна взаимовръзка с представителите на сектора се подготвя и законодателна промяна, която да осигури възможност за продължаване на концесионните договори до 50 години“, допълни министър Петкова. Според нея, това ще увеличи интереса на инвеститорите и ще подпомогне устойчивото развитие на бранша.

  БЕХ въглищни централи механизъм за капацитет

  Оценка на новината

  0