• Бойко Борисов и министърът на външните работи на Йордания обсъдиха засилването на икономическите отношения

  Бойко Борисов и министърът на външните работи на Йордания обсъдиха засилването на икономическите отношения

  В хода на срещата между българския премиер и външния министър на Йордания Ал-Сафади двамата са обсъдили стимулиране на развитието на търговско-икономическите и инвестиционните отношения, както и установяването на по-близки контакти между бизнес общностите на двете страни

  Бойко Борисов и министърът на външните работи на Йордания обсъдиха засилването на икономическите отношения

  Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с министъра на външните работи на Йордания Айман Ал-Сафади, информираха от правителствената пресслужба. В рамките на разговора им премиерът Борисов отбеляза, че Йордания е важен партньор за България в региона на Близкия Изток и Северна Африка.

  Българският премиер и Ал-Сафади обсъдиха още стимулиране на развитието на търговско-икономическите и инвестиционните отношения, както и установяването на по-близки контакти между бизнес общностите на двете страни.

  Бойко Борисов подчерта приятелските отношения между двете страни, както и доброто взаимодействие и сходство в политическите позиции по основни регионални и международни въпроси, споделяни от България и Йордания през последните години.

  „Убеден съм, че настоящото посещение ще даде нов тласък в нашите двустранни връзки и ще допринесе съществено за по-динамично сътрудничество на всички нива“, заяви министър-председателят Бойко Борисов пред външния министър на Йордания.

  Във фокуса на разговора на двамата беше и темата за Процеса „Акаба“, иницииран от краля на Йордания Абдулла II през 2015 г. с цел укрепване на международното и регионалното сътрудничество срещу тероризма, радикализацията и насилствения екстремизъм, допълват от правителствения пресцентър. Българският министър-председател изтъкна, че сме готови да разгледаме възможните форми на сътрудничество с процеса „Акаба“ в рамките на други формати като Процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа или Берлинския процес. Подчертана беше още ролята на Съюза за Средиземноморието, утвърдил се като ценен форум за политически и икономически дебат относно регионалното партньорство и интеграцията. Съпредседател на Съюза е Айман Ал-Сафади.

   

  Снимка: Пресслужба на Министерски съвет

  Йордания Бойко Борисов Айман Ал-Сафади икономически отношения Близък Изток Северна Африка

  Оценка на новината

  0