• Румен Радев: Наличието на много желаещи да инвестират в АЕЦ „Белене” е положителен знак

    Румен Радев: Наличието на много желаещи да инвестират в АЕЦ „Белене” е положителен знак

    Според президента, българската държава следва да проучи много внимателно инвеститорите, техния потенциал и планове за реализацията на АЕЦ „Белене“

    Румен Радев: Наличието на много желаещи да инвестират в АЕЦ „Белене” е положителен знак

    „Наличието на толкова много инвеститори е положителен знак и показва, че от тази централа има необходимост и може да бъде рентабилна, защото когато бизнесът кандидатства за нещо, си прави много добре сметката.“ Така коментира президентът Румен Радев пред журналисти заявения инвеститорски интерес към изграждането на АЕЦ „Белене“. Припомняме, че 13 кандидати подадоха заявления за участие в процедурата за инвестиция в АЕЦ „Белене”, като седем от тях кандидатстват за стратегически инвеститор. Предстои в срок от 90 дни специално създадена работна група да изготви кратка листа на фирмите.

    Държавният глава подчерта, че няма да избързва с даването на оценки и очаква т.нар. кратък списък на инвеститорите. Румен Радев призова държавните институции да проучат много внимателно самите инвеститори, техния потенциал и конкретните им планове. По думите му, най-големият риск пред АЕЦ „Белене“ е след заявените добри намерения да се окаже, че потенциалът на избраните инвеститори е изчерпан и да се мине на вариант държавата да трябва да се намеси с предоставянето на гаранция под една или друга форма. Това ще срине и идеята за самия проект, а именно: той да бъде без финансовото участие на държавата, аргументира се Радев.

     

    Румен Радев АЕЦ "Белене" стратегически инвеститор

    Оценка на новината

    0