• Откриха първата новоразработена мина у нас от 40 години насам  

    Откриха първата новоразработена мина у нас от 40 години насам  

    Премиерът Бойко Борисов участва в официалната церемония по откриването на новия рудник за добив на злато „Ада Тепе” край Крумовград

    Откриха първата новоразработена мина у нас от 40 години насам  

    Рудникът за добив на злато Ада Тепе“ на „Дънди Прешъс Металс” е първата новоразработена мина у нас от 40 години насам. Рудата се добива по открит способ, а извличането на златото се осъществява без да се прилага вредната за околната среда цианидна технология.

    Над 1 милиард лева са инвестициите на „Дънди Прешъс Металс“ ЕАД в България. Компанията стартира дейността си преди 15 години в Челопеч, като над 860 млн. лв. са средствата, вложени в модернизация, подобряване на условията на работа, опазване на околната среда в града и района, информират от пресслужбата на кабинета. В Крумовград инвестициите досега възлизат на 280 млн. лв.. Около 300 души работят в компанията в града.

    Благоустрояването на градовете и привличането на повече инвеститори у нас - тези два приоритета на правителството открои министър-председателят Бойко Борисов при откриването на рудник „Ада Тепе“.

    Пред служителите на компанията премиерът Борисов отбеляза доброто изпълнение на редица програми на правителството, които допринасят за по-добрия облик на населените места. Той добави, че в инфраструктурата в региона са вложени десетки милиони, за да дойдат милиарди инвестиции.

    Премиерът Борисов изтъкна значението на разкриването на повече работни места и осигуряването на добри възнаграждения. „Стотици български граждани – мюсюлмани и християни, работят тук. Догодина март месец 2700 лева ще е средната заплата, сега е 2100. Ще продължим в тази посока“, заяви още при откриването министър-председателят Бойко Борисов.

    Снимка: Пресслужба на Министерски съвет 

    злато Бойко Борисов Дънди Прешъс Металс Ада Тепе рудник Крумовград

    Оценка на новината

    0