• Наближава крайният срок за регистрация в Единната система за туристическа информация

  Наближава крайният срок за регистрация в Единната система за туристическа информация

  Всички туристически обекти у нас трябва да са вписани в системата до 1 октомври  

  Наближава крайният срок за регистрация в Единната система за туристическа информация

  От 1 октомври всички хотелиери, включително физическите лица, които предоставят настаняване в стаи за гости, къщи за гости и апартаменти за гости, трябва да подават данни към Единната система за туристическа информация, напомнят от министерството на туризма.           

  Създаването на системата е част от усилията на управляващите в борбата със сивия сектор, като според първоначалните прогнози в рамките на 3 години след въвеждането на ЕСТИ приходите от нощувки у нас трябва да се повишат поне с 20 на сто. В ЕСТИ са интегрирани и регистрите на МВР, НАП, Министерството на туризма, НСИ и общините.

  Системата е инсталирана в ивфраструктурата на Държавната агенция за електронно управление, което, според създателите й, гарантира нейната сигурност и устойчивостта й на кибератаки.

  В гратисния период до 1-ви октомври се очаква в системата да се регистрират над 18 800 места за настаняване у нас, които са част от Националния туристически регистър. След тази дата туристическото министерство ще санкционира нарушителите с между 1000 и 3000 лв. При първа проверка, при повторно нарушение глобата става двойна, а при трето нарушение от ведомството ще отнемат лиценза.

  Регистрацията в системата е напълно безплатна за бизнеса.

   

  Източник на изображението: Министерство на туризма 

  краен срок ЕСТИ Единна система за туристическа информация регистрация туризъм

  Оценка на новината

  0