• „Райфайзенбанк”: Не се очаква безработицата да расте през следващите 3 месеца

    „Райфайзенбанк”: Не се очаква безработицата да расте през следващите 3 месеца

    Икономическият растеж през второто тримесечие се забавя, но все пак е по-висок от очакваното

    „Райфайзенбанк”: Не се очаква безработицата да расте през следващите 3 месеца

    През второто тримесечие на годината брутният вътрешен продукт у нас се увеличи с 3.3% на годишна база, което е по-бавно от темпа през първото тримесечие (4.8%), но по-високо от очакванията. Това е един от изводите в редовния месечен икономически обзор на „Райфайзенбанк” България, базиран на експресните оценки на НСИ, налични към август.

    От страна на производството, през второто тримесечие продукцията на индустрията спадна с 0.1% на годишна база. От своя страна строителството нарасна с 3.2%, макар и по-слабо от предходното тримесечие (4.9%), отчитат банковите анализатори. „Неговият ръст бе резултат от намаляване при гражданското и инженерното строителство с 2.8% на годишна база, докато сградното строителство отново се увеличи, за трето поредно тримесечие - със 7.7%“, коментира икономическият анализатор на „Райфайзенбанк” Емил Калчев.  

    Коефициентът на безработица намаля с 1.3% до 4.2% към края на полугодието, като отразява положителната динамика на БВП за периода и се очаква той да се задържи на сравними нива през следващото тримесечие. „Очаквано средната работна заплата отново се повиши - със 135 лв., от 1125 лв. през второто тримесечие на 2018 г. на 1260 лв. през второто тримесечие на 2019 г., в резултат от спада на безработицата и растежа на икономиката. Ръстът на заплатата в публичния сектор беше със 127 лв., а в частния със 138 лв. Средното възнаграждение в публичния сектор  в страната (1282 лв.) си остана по-високо от това в частния (1253 лв.)“, допълва Калчев.

    средна работна заплата БВП икономически растеж строителство Безработица НСИ Райфайзенбанк производств

    Оценка на новината

    0