• Теменужка Петкова: Развитието на ядрената енергетика е сред основните приоритети на правителството

  Теменужка Петкова: Развитието на ядрената енергетика е сред основните приоритети на правителството

  Проектът за АЕЦ „Белене“ създава условия за сериозни инвестиции в цялата икономика на страната, отбеляза изпълнителният директор на Агенцията за ядрена енергия Уилям Магууд, който е на посещение у нас по покана на енергийния министър Теменужка Петкова

  Теменужка Петкова: Развитието на ядрената енергетика е сред основните приоритети на правителството

  Възобновяемите енергийни източници имат важно място в енергийния микс, но гарантът за енергийна сигурност са мощностите, които произвеждат базова енергия – атомните електроцентрали са такива мощности. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на срещата си с изпълнителния директор на Агенцията за ядрена енергия (АЯЕ) в рамките на на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие Уилям Магууд IV. Той е на посещение в България по покана на министър Петкова. „Чрез развитието на ядрените технологии и ядрената енергетика можем да решим много важни въпроси, свързани с климатичните промени“, допълни Петкова и подчерта, че бъдещето принадлежи на чистата енергия.

  Уилям Магууд представи пред енергийния министър основните насоки в работата на агенцията, към която предстои да се присъедини и нашата страна. За да се постигнат целите на Парижкото споразумение за климата е необходимо увеличаване на енергията от ВЕИ, задълбочаване на енергийната ефективност и двукратен ръст на ядрените мощности в света, показват анализи на АЯЕ. По думите на изпълнителния директор на агенцията, предизвикателство пред всяка страна е определянето на баланса между конвенционалната енергетика и възобновяемите източници.

  Развитието на ядрената енергетика е един от основните приоритети в работата на правителството в енергийната област“, отбеляза министър Петкова. Тя запозна своя гост с работата на АЕЦ „Козлодуй“ и успешно приключилите програми по удължаване живота на пети и шести блок на централата. Възможността за изграждане на втора ядрена мощност в страната също беше сред темите на разговора.

  Според Уилям Магууд, проектът за АЕЦ „Белене“ е допълнителна предпоставка за развитието на ядрената енергетика в България, която създава условия за сериозни инвестиции в цялата икономика на страната.

  Министър Петкова представи на Уилям Магууд сътрудничеството между министерството на енергетиката и Университета за национално и световно стопанство в рамките на международна магистърска програма за подготовка на специалисти по ядрени технологии. Тя допълни, че АЕЦ „Козлодуй“ предоставя стипендии на студенти от подобни специалности. Образованието и квалификацията на ядрени специалисти се явява една от основните насоки в работата на АЯЕ. В организацията членуват 33 страни, включително стратегически партньори (Китай, Индия), които оперират почти 90% от инсталираните ядрени мощности в света. Към момента организацията работи по 22 международни проекта, включително със страни, които не членуват в нея.

  Към настоящия момент България работи паралелно в две основни направления – присъединяване към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и към Агенцията за ядрена енергия.

   

  Снимка: Министерство на енергетиката

   

  АЕЦ"Козлодуй" ВЕИ АЕЦ "Белене" ядрена енергетика Агенция за ядрена енергия Организация за икономическо сътрудничество и разви климатични промени Теменужка Петкова

  Оценка на новината

  0