• Николина Ангелкова посети разкопките на древната крепост Мисионис край Търговище

    Николина Ангелкова посети разкопките на древната крепост Мисионис край Търговище

    По-рано туристическият министър се срещна с бранша и в Шумен, където съобщи, че ще предложат на руски туроператори да включат региона в постоянните им екскурзионни турове

    Николина Ангелкова посети разкопките на древната крепост Мисионис край Търговище

    Министърът на туризма Николина Ангелкова проведе среща с бранша и посети разкопките на древната крепост Мисионис край Търговище заедно с археолога проф. Николай Овчаров. По думите й, културно-историческото наследство, крепостта и богатите винени традиции в областта са сериозна база за устойчив ръст на туризма в региона. Крепостта Мисионис датира от периода на ранновизантийската и средновековната българска история, а местно предание я свързва  с победата на хан Крум над византийския император Никифор.

    По време на срещата с местната власт и туристическия бизнес в Търговище Николина Ангелкова подчерта, че областта е сред добрите примери за ускорено развитие в  туризма. Министърът цитира данните за пренощувалите лица в местата за настаняване с 10 и повече легла за първото полугодие на 2019 г., които за област Търговище се увеличават с 5.9% спрямо същите месеци на миналата година. Висок ръст се отчита и при реализираните нощувки в тези места за настаняване – 29.6 на сто. За първото полугодие приходите от нощувки възлизат на над 1.1 млн. лв., което представлява нарастване с 30.9% спрямо първите шест месеца на 2018 г.

    „Регионът разполага с уникални забележителности и има реномето на първенец в производството на бели вина и ритуали по дегустацията им. Това беше и причината да включим Търговище в 12-те винено-кулинарни дестинации, които Министерството на туризма създаде заедно с Министерството на земеделието, храните и горите. Заедно с Велико Търново, Горна Оряховица, Шумен, Плиска, Велики Преслав и Габрово се оформя дестинация „Стари столици“, поясни министърът.

    Предвиждат се различни двустранни срещи с туроператори от топ 15 на целевите пазари за България, така че бизнесът и в Търговище да има възможност да представи продуктите си на туроператорите, които да ги включат в различни опознавателни турове, стана ясно още по време на срещата. Ангелкова акцентира и върху близостта на Варна, като притегателен център за много туристи, дава възможност  да бъдат направени интересни туристически обиколки и комбинирани маршрути.

    По-рано министър Ангелкова проведе среща и с бизнеса в Шуменска област, по време на която стана ясно, че ще бъде отправено предложение към руски туроператори да включат постоянни турове в региона. „Считаме, че сега е точният момент, защото се правят записванията за 2020 година”, заяви Ангелкова.  „Положително е, че се отчита ръст на нощувките и приходите в региона, но абсолютните числа са по-ниски от тези на други общини и трябва съвместно да работим за привличане на повече посетители”, посочи още министърът.

    Предстои обсъждане в Народното събрание на промените в Закона за туризма, които наскоро прие Министерски съвет. С текстовете се регламентира вписването и поддържането на  специален регистър на туристическите забележителности, фестивали и събития в регионите, както и задължения за лицата, които ги стопанисват. Целта е да се гарантира запазването на туристическите атракции и да се даде възможност за секторно финансиране, надяват се от туристическото министерство.

    Снимка: Министерство на туризма

     

     

    туризъм Варна Търговище Шумен Николина Ангелкова културно-исторически туризъм Мисионис проф. Николай Овчаров разкопки

    Оценка на новината

    0