• Румен Радев: България и Гърция да се обединят за реформиране на миграционната политика на ЕС

    Румен Радев: България и Гърция да се обединят за реформиране на миграционната политика на ЕС

    Повишаването на капацитета на съществуващите гранични пропускателни пунктове между България и Гърция, както и ускоряване на откриването на нови, като този между Рудозем и Ксанти, ще стимулира туризма и икономическите връзки, посочи българският президент

    Румен Радев: България и Гърция да се обединят за реформиране на миграционната политика на ЕС

    България и Гърция са външни граници на ЕС и трябва да следват общ подход за реформиране на политиката на Съюза за справяне с миграционния натиск към Европа. Това заяви президентът Румен Радев на среща с министъра на външните работи на Гърция Николаос Дендиас, който е на посещение у нас, предаде прессекретариатът на държавния глава.

    Отношенията между нашите две държави са доказателство, че на Балканите може да се гради стратегическо партньорство в дух на взаимно доверие и силни икономически, политически и културни връзки, подчерта държавният глава. Николаос Дендиас на свой ред открои и отличното партньорство между България и Гърция в рамките на ЕС, както и приноса на двете страни за укрепване на регионалната стабилност и сигурност.

    Задълбочаването на свързаността между България и Гърция създава предпоставки за насърчаване на икономическия обмен, туризма и взаимните инвестиции, беше общата оценка на българския президент и гръцкия външен министър. По думите на Румен Радев повишаването на капацитета на съществуващите гранични пропускателни пунктове и ускоряване на откриването на нови, като този между Рудозем и Ксанти, ще стимулира туризма и ще развие икономическите връзки.

    На срещата Николаос Дендиас предаде поздрави на българския държавен глава от неговия колега президента Прокопис Павлопулос, както и от министър-председателя Кириакос Мицотакис. Българският държавен глава посочи, че предстоящото през 2020 г. отбелязване на 140-годишнината от установяване на дипломатически отношения между двете страни е повод за нови срещи и последващо задълбочаване на диалога на най-високо равнище между България и Гърция.

    По-рано Дендиас се срещна и с премиера Бойко Борисов. По време на разговора премиерът Борисов изтъкна важността на ускоряването на реализацията на газовия интерконектор между България и Гърция, който е приоритетен за страната ни. „Вече осигурихме напълно финансирането на интерконектора България-Гърция. Капацитетът е от 3 до 5 млрд кубически метра газ“, посочи още министър-председателят. В рамките на срещата беше декларирано желанието на България и Гърция да продължат реализирането и на други инфраструктурни и енергийни проекти, които ще бъдат в интерес и на двете държави.

     

    Снимка: Прессекретариат на Президента на Република България

    туризъм Миграция Румен Радев Николаос Дендиас газов интерконектор между България и Гърция

    Оценка на новината

    0