• Бойко Борисов: Износът ни е най-голям за всички времена

    Бойко Борисов: Износът ни е най-голям за всички времена

    Премиерът поиска ново околовръстно шосе, което да свързва икономическата зона в Божурище с магистралата за Сърбия, като се аргументира с големия наплив на инвеститори към България

    Бойко Борисов: Износът ни е най-голям за всички времена

    Днес у нас се прави икономика, заводи, хиляди тирове с продукция напускат България, затова и износът ни е най-голям за всички времена. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов. „Само, че трябват пътища“, изтъкна премиерът, който присъства на официалното откриване на новия логистичен център на датската мебелна компания „Юск Бул“ ЕООД в Икономическата зона София – Божурище. В същото време, председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев коментира пред Българското нацонално радио, че кризата у нас е дошла. Като аргументи в подкрепа на твърдението си Велев посочи намалението на износа ни с 6,4%, отчетено от статистиката през юни; изтъкна и данните за юни и юли, които показват спад на индустриалното производство, а стопанската конюнктура за август е -3,1%

    При откриването на модерната логистична база в Индустриална зона "Божурище" Борисов заяви, че ще се работи по нов проект за околовръстен път, който да отговори на сериозния инвеститорки интерес към индустриалната зона, да обезпечи засиления трафик и да създаде повече удобство за живеещите в района граждани. „Ще направя всичко възможно да ускорим максимално всички процедури и ще гледаме да осигурим пари в новия бюджет”, добави министър-председателят. По думите му, инвестициите в този регион са огромни, има стотици работници, които са и добре платени.

    „Трябва да направим околовръстен път, който да свърже от двете страни Божурище, обикаляйки града, и да го свържем с магистралата за Сърбия, защото всичко отива на Запад и съответно към западната и източната тангента, „Марица“, „Тракия“, за Азия и морето“, посочи Бойко Борисов.

    Строителството на логистичната база на YUSK започна през лятото на 2017 г., когато датската компания обяви, че ще изгради в България четвъртия си в света център, от който ще снабдява магазините си в Бългapия и Pyмъния, ĸaĸтo и Зaпaднитe Бaлĸaни.

    Базата включва две високи сгради с общ капацитет за 121 632 палета. Високите тела достигат 16 етажа (42.5 м), което ги прави най-високите складови помещения в България. Парцелът на „Юск Бул“ ЕООД в индустриалната зона е върху площ от 300 дка, а застроената площ е малко над 90 хил. кв. м. Освен високите тела, базата включва и транспортен коридор, приемна зона, зона за интернет търговия, административни сгради.

    При откриването на най-високото логистично съоръжение в България премиерът бе заедно с министъра на икономиката Емил Караниколов. Кoмпaниятa YUSK инвecтиpa над 100 милиoнa eвpo в бaзaтa cи в Бългapия и щe бъдaт осигуpeни 300 paбoтни мecтa.

     

    Снимка: Пресцентър на Министерски съвет 

    износ инвеститори логистична база индустриална зона „Марица” Криза Бойко Борисов YUSK Индустриална зона "Божурище" Васил Велев околовръстно шосе

    Оценка на новината

    0