• До началото на октомври започва работата по участъка от Околовръстното между „Младост“ и АМ „Тракия“

    До началото на октомври започва работата по участъка от Околовръстното между „Младост“ и АМ „Тракия“

    Очаква се одобрение от Брюксел за участъка от АМ "Струма" през Кресненското дефиле

    До началото на октомври започва работата по участъка от Околовръстното между „Младост“ и АМ „Тракия“

    В края на септември – началото на октомври предстои да стартира работата по участъка от Софийския околовръстен път от „Младост“ до АМ „Тракия“. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова в интервю за Българската национална телевизия.

    Министърът коментира още, че в момента се работи по 17-километровата отсечка от Драгоман до Сливница на магистрала „Европа“, като предстои да стартира работата и по още 14.5 км от нея в участъка от ГКПП „Калотина“ до Драгоман.

    Преди дни беше дадена „зелена светлина“ за реализацията на важния проект за участъка между Мездра и Ботевград, който е част от направлението Видин – Ботевград. Очаква се работата по него да започне през есента. 2023 г. е индикативният срок за ремонта на целия участък между Видин и Ботевград.

    Усилията ни са да изпълним проекта за АМ „Струма“ през този програмен период, каза още Петя Аврамова. Тя допълни, че към Европейската комисия е подадена и се очаква одобрение на апликационната форма за участъка през Кресненското дефиле, в който ще бъдат най-тежките съоръжения по трасето. За него предстои да бъде избран изпълнител. Очаква се да бъде издадено разрешение за строеж за участъка преди тунел „Железница“, самото съоръжение и отсечката след него.

    Мостовото съоръжение на АМ „Струма“, което беше засегнато от пожар, в момента се укрепва и ремонтира. Индикативният срок за извършване на строителните дейности на стойност 1.8 млн. лв. е четири месеца. Регионалният министър изрази надежда те да приключат за по-кратко време. За облекчение на трафика е организирано реверсивно движение през различни дни от седмицата.

    Участъкът от Ябланица до п.в. „Боаза“ на АМ „Хемус“ е на финалната права, вече се асфалтира и ще може да бъде пуснат за движение предсрочно, информира министърът. Тя напомни, че проблеми с отчуждаването на земята забавиха работата в отсечката от магистралата между пътните възли „Буховци“ и „Белокопитово“. Отчуждителната процедура за нея вече приключи и ще може да започне работата по целия участък.

    Строителни дейности се изпълняват частично в първите 3 участъка на 134-километровата отсечка на АМ „Хемус“ от п.в. „Боаза“ до пресичането с пътя Русе – Велико Търново. От 4-ти до 6-ти участък се проектира. В момента се провежда обществена поръчка за изработването на разширен идеен проект за над 46 км от АМ „Хемус“ след връзката с пътя Русе – Велико Търново. За отсечката от пътя Бяла – Търговище до п.в. „Буховци“, която е около 42 км, е сключен договор за актуализация на подробния устройствен план, а идейните проекти са готови.

    Близо 6,5 млн. лв. ще бъдат вложени в укрепването на срутищата по пътя за Рилския манастир, стана ясно от участието на Петя Аврамова в парламентарния контрол. Средствата са заложени в аварийната програма на Агенция „Пътна инфраструктура“ за 2019 г. Министър Аврамова напомни, че на 4 септември правителството прие постановление, с което даде възможност на Министерството на регионалното развитие и благоустройството да поема ангажименти за разходи в размер до 447 100 000 лв. Така на Агенция „Пътна инфраструктура“ се дава възможност да възлага дейности по укрепване на за свлачища и срутища по републиканската пътна мрежа.

    софия АПИ АМ "Хемус" АМ "Струма" Околовръстен път Кресненско дефиле свлачища срутища укрупване

    Оценка на новината

    0