• Прерязаха лентата на ферментационния завод на „Биовет” в Пещера

  Прерязаха лентата на ферментационния завод на „Биовет” в Пещера

  Проектът ще осигури 200 работни места за висококвалифицирани работници и специалисти като инженери, биолози и химици

  Прерязаха лентата на ферментационния завод на „Биовет” в Пещера

  Новият ферментационен завод на „Биовет“ в град Пещера  беше открит официално. Първи лентата преряза министър-председателят Бойко Борисов. Общата инвестиция възлиза на 150 милиона евро и е реализирана за по-малко от 2 години.

  Проектът е от голямо обществено значение за развитието на Родопския планински регион, тъй като ще осигури 200 работни места за висококвалифицирани работници и специалисти като инженери, биолози и химици.

  „Този завод е високотехнологичен, с добри възнаграждения, надявам се и с времето още по-добри“, отбеляза премиерът Борисов. Той добави, че 40 милиона лева от инвестицията са за екология и подчерта, че пречиствателната станция към завода е направена по най-съвременния начин.

  „Много е важно в тези региони, в които е трудно да се намерят инвеститори, икономиката да продължава да се развива по този начин. Затова ние подкрепяме тези общини“, категоричен беше министър-председателят Бойко Борисов.

  До откриването на новите мощности се стигна след като на 12 януари 2018 г. в началото на Българското председателство на Съвета на ЕС между „Биовет“ и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) бе подписано споразумение за заем в размер на 100 млн. евро по програмата „Инвестиционен план за Европа“, припомнят от правителствената пресслужба.

  Проектът в Пещера е част от стратегията на „Хювефарма“ за растеж като фармацевтична компания, базирана в ЕС и оперираща на глобалните пазари. Подкрепата на ЕИБ даде възможност на компанията да ускори инвестициите си в българско производство и научноизследователска и развойна дейност. В новия завод ще се произвеждат фуражни добавки, ензими, пробиотици и готови лекарствени форми за индустриалното животновъдство.

  По повод първия учебен ден премиерът Борисов поздрави от Пещера всички ученици, учители и преподаватели у нас.

   

  Снимка: Пресслужба на Министерски съвет 

  Бойко Борисов Европейска инвестиционна банка Биовет ферментационен завод Пещера Хювефарма фуражи ензими пробиоти

  Оценка на новината

  0