• 104 камери на магистрали и първокласни пътища следят за платени пътни такси

  104 камери на магистрали и първокласни пътища следят за платени пътни такси

  85 от стационарните камери са монтирани на първокласните пътища, а новите съоръжения, които ще контролират за платена пътна такса на магистралите, са 19

  104 камери на магистрали и първокласни пътища следят за платени пътни такси

  104 от общо 200 нови и дооборудвани стационарни контролни камери – част от Електронната система за събиране на пътни такси на база време (винетка) и на база изминато разстояние (тол), са на автомагистрали и първокласни пътища. Новите съоръжения, които ще контролират за платена пътна такса на магистралите, са 19. По първокласните пътища са монтирани 85 стационарни контролни точки, от които 23 са нови и 62 дооборудвани. Информацията е на регионалното министерство.

  По второкласните пътища са разположени 64 рамки (36 нови и 28 дооборудвани), а по третокласните – 32 контролни точки (22 нови и 10 дооборудвани).

  Изпълнителят по договора за електронната система за събиране на пътни такси – „Капш Трафик Солюшънс“, предаде на 16 август 2019 г. на АПИ 200 стационарни контролни точки. Съгласно договора, до 9 февруари 2020 г. изпълнителят следва да дооборудва с камери още 95 съществуващи трафик рамки, от които около 50 са на автомагистрали.

  Контролът за платена пътна такса се осъществява и от 105 мобилни екипа на Националното тол управление, които от началото на годината проверяват за платени електронни винетки.

  Функцията на т.нар. портални рамки е единствено контролна и информацията от тях се използва за установяване на нарушителите. На рамките няма да се плаща тол такса и няма да се продават маршрутни карти, уточняват от министерството на регионалното развитие.

  След въвеждането на тол системата АПИ ще предлага маршрутни карти чрез познатите канали за продажба на електронни винетки – на сайта www.bgtoll.bg, чрез мобилното приложение, на терминали за самотаксуване и на около 50 гишета (в областните пътни управления и на ГКПП „Кулата“, „Калотина“, в близост до „Капитан Андреево“ и „Дунав мост“ при Русе и при Видин), на които ще се плаща в брой. Маршрутни карти ще се предлагат и в пунктовете за продажба на националните и европейски доставчици на услуга с отчитане на изминато разстояние, с които АПИ има договори.

  Проект на дигитална карта с тестовото покритие на пътища с тол такси е предадена на членовете на Обществения консултативен съвет по въвеждане в експлоатация на електронната система за таксуване на база време и изминато разстояние. След като покритието на пътищата, за които ще се дължи тол такса от тежкотоварните превозни средства, бъде одобрено с решение на Министерския съвет, дигиталната карта ще бъде предадена на националните и европейски доставчици на услуги на база изминато разстояние – тол, които имат договори с АПИ.

   

  Снимка: Министерство на регионалното развитие 

   

  тол такси АПИ министерство на регионалното развитие винет портални рамки Електронна система за събиране на пътни такси

  Оценка на новината

  0