• Туристическият министър след фалита на „Томас Кук”: Ще направим възможното, за да защитим пазара

    Туристическият министър след фалита на „Томас Кук”: Ще направим възможното, за да защитим пазара

    На интернет страницата на туристическото министерство ще бъде качен формулярът, чрез който могат да бъдат заявени претенции по пакетната услуга на компанията

    Туристическият министър след фалита на „Томас Кук”: Ще направим възможното, за да защитим пазара

    Министерството на туризма ще съдейства на всички, засегнати от обявения фалит на британския туроператор „Томас Кук“. Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова, след като стана ясно, че най-старата туристическа компания в света е банкрутирала. В допълнение Анкелкова свиква спешна среща с британското посолство, туроператори, хотелиери, Комисията за защита на потребителите и други заинтересовани лица, като целта е да бъдат изготвени прогнози за последствията и да бъде защитен пазарът.

    Министерството на туризма вече е изпратило писма до големите туроператорски асоциации у нас, за да се разбере колко туристи през туристически пакети са направили резервации с „Томас Кук“. Николина Ангелкова потвърди, че министерството разполага с информация, че британските власти вече са предприели всички стъпки, така че британските туристи, а и не само те, да бъдат върнати обратно по техните домове. Планирани са полети от Варна и Бургас и ситуацията се следи постоянно, информира министърът.

    „Получихме формуляр, чрез който могат да бъдат заявени претенции по пакетната услуга на компанията, и ние ще го разпратим на всички заинтересовани. Той ще бъде публикуван и на сайта на Министерството на туризма. В контакт сме с всички – британското посолство и ръководството на „Томас Кук“, за да минимизираме максимално негативните последици и да направим възможното, за да защитим пазара”, увери Николина Ангелкова.

    Тя прогнозира, че този фалит ще доведе до затруднения за сезон 2020. Предстоят сериозни анализи и разговори за следващото лято. „Риск за всички, които работят с „Томас Кук“, има”, коментира още тя.

    Туристите, които британската компания води в България са между 350 000 и 450 000 на година.

     

    Снимка: Министерство на туризма 

    фалит Обединено кралство туроператорска агенция Николина Ангелкова министерство на туризма "Томас Кук" Комисия за защита на потребителите пакетна услуга претенции

    Оценка на новината

    0