• Български хотелиери могат да загубят милиони, заради фалита на „Томас Кук”

    Български хотелиери могат да загубят милиони, заради фалита на „Томас Кук”

    Министерството на туризма е поело ангажимент да съдейства, ако е необходим колективен иск за вземанията на българските хотелиери; с бизнеса се обсъжда въвеждането на застраховка за чуждестранните туроператори

    Български хотелиери могат да загубят милиони, заради фалита на „Томас Кук”

    Възможно е да се инициира промяна в Закона за туризма, с която да се изисква допълнителна застраховка „Отговорност на туроператора“ за чуждестранните туроператори, които осъществяват дейност с България. Това стана ясно по време на срещата с хотелиери и туроператори в министерството на туризма, която беше свикана в спешен порядък във връзка с обявения фалит на „Томас Кук“.

    Хотелите, които работят с „Томас Кук“ у нас, са над 50, като 25 вече са се свързали с министерството, каза министър Николина Ангелкова. Проблемът е, че точно в пиковите месеци юли и август българските хотелиери рискуват да не получат заплащане за услуга, която вече са осъществили. При подобен сценарий загубите за бизнеса възлизат на милиони левове, което ще доведе до сериозни затруднения в сектора.

    Туристическото ведомство е поело ангажимент да съдейства, ако е необходим колективен иск за вземанията на българските хотелиери, тъй като процедурата е много сложна, стана ясно от думите на Николина Ангелкова. Следим внимателно и се надявам да не се получи ефект на доминото и по останалите пазари на „Томас Кук“, каза още министърът. Тя акцентира, че като следващи стъпки е много важно да се проследи какво се случва с дъщерните компании на „Томас Кук“.

    Британският гаранционен фонд поема плащанията на туристите, които са в България след обявения фалит на „Томас Кук“, каза министър Ангелкова. Тя подчерта, че ключовият въпрос в момента е свързан със завръщането на туристите на „Томас Кук“, които са у нас, за да запазим имиджа си и да затвърдим доверието на другите туроператори, които ще изпратят туристите си тук следващата година.

    В министерството на туризма е създадено звено за контакт по казуса с британския туроператор, което работи 24 часа в денонощието. Поели сме ангажимент за съдействие по отношение на туристите, които са в страната, така и за българския туристически сектор, каза министърът. С бранша се обсъжда дали да има специален фонд за хотелиерите.

    Създалата се след фалита на „Томс Кук” тревожна ситуация в международен аспект ще повлияе не само на летния сезон, който в момента приключва, но и на сезон 2020, за който вече се водят преговори, коментира още Николина Ангелкова.

    В срещата с туристическия бизнес участва и посланикът на Великобритания у нас Н.Пр. Ема Хопкинс. Тя информира, че всички полети на „Томас Кук“ са отменени. Британското правителство прави всичко възможно, така че всички туристи да се приберат у дома, като това е най-голямото репатриране на хора в мирно време и е много комплексна операция, поясни тя.

    Британската страна работи по осигуряването на самолети от цял свят, но моли пътниците да се подготвят за сериозни закъснения. Всички детайли ще бъдат публикувани на сайта на „Томас Кук“. Тя съобщи още, че 95% от клиентите на фалиралата компания са си вече у дома, но 135 000 остават все още навън. В България има 2500 клиенти и те трябва да се приберат в идните 2 седмици. На летищата в Бургас и Варна са изпратени представители на британското посолство. Това е тъжен ден за „Томас Кук“ и служителите му.

    Всяка година над 350 хил. британски туристи посещават България. Пътуващите с компанията тази година са били около 13 хил. Останалите са идвали с други туроператори, а някои - индивидуално. Британските граждани обичат да почиват в България заради топлия климат, гледките, хубавата храна и цените. Британските туристи ще продължат да идват в България, обобщи посланик Хопкинс.

    Христо Гълбачев, изпълнителен директор на „Астрал Холидейз“ – официален представител на „Томас Кук груп“ за България, призова за отговорни действия на бизнеса, за да не пострада имиджът на България като дестинация за организиран туризъм. Няма българи в чужбина, които да се прибират с „Томас Кук“, обобщи той.

    Снимка: Министерство на туризма

    бизнес фалит Николина Ангелкова "Томас Кук" Ема Хопкинс колективен иск застраховка "Отговорност на туроператора" Астрал Холидейз туризъм

    Оценка на новината

    0