• Стокообменът между България и Корея с близо 50% увеличение за 2018 година

    Стокообменът между България и Корея с близо 50% увеличение за 2018 година

    Много сме близо до развитие по въпроса за корейски инвестиции в производството на батерии за електрически автомобили у нас, заяви премиерът Бойко Борисов в Сеул

    Стокообменът между България и Корея с близо 50% увеличение за 2018 година

    Стокообменът между България и Корея бележи 48% ръст за 2018 г. и достига 286.6 млн. долара. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов по време на българо-корейски бизнес форум в Сеул. Програмата на министър Караниколов е част от официалното посещение на министър-председателя Бойко Борисов в Корея.

    Икономическият министър изтъкна, че освен от нарастване в количествено отношение, България е заинтересована и от разнообразяване на стоковата структура на взаимната търговия. По думите му, България има потенциал да увеличи износа си към Корея на редица  хранителни продукти, като зърно, месо, кисело мляко, зеленчуци, също така на етерични масла, химикали, фармацевтични изделия, части за машини, електроника и текстил.

    Министър Караниколов подчерта още, че страната ни е готова да разшири подкрепата си за бъдещи корейски проекти у нас - особено в областта на автомобилостроенето, електрониката и електрооборудването, високотехнологичните и иновационни производства. „България се ангажира да развива иновативни производства с висока добавена стойност. Икономическата ни политика е фокусирана върху разширяването на различни сектори като информационни и комуникационни технологии, екологични технологии и иновации“, допълни той.

    Като важен фактор в сътрудничеството между двете страни бе отбелязано, че броят на регистрираните у нас компании с корейско участие вече е 249. „Имаме различни активи като производствена база за корейските компании и като портал за корейски продукти за ЕС, не само заради факта, че сме част от огромен пазар с повече от 500 милиона потребители, но също и заради подобренията в комуникацията и транспортната инфраструктура“, поясни в заключение Караниколов.

    В Сеул, след срещите на високо равнище, които проведе, Борисов изтъкна, че по отношение на разговорите за инвестиции в сферата на производството на батерии за електрически автомобили, сме много близо до развитие на процеса. „Но тъй като касае частни компании - надявам се на цялата политическа подкрепа на нашите колеги от правителството в Корея, както и на автомобилната промишленост“, добави той.

    Според българския министър-председател, в сферата на туризма се отбелязва желание за напредък по отношение на бъдеща авиолиния между двете страни. „Ще правим сметки заедно - с полетите до Хърватия дали не може и по какъв начин да прикачим директната връзка и към нас“, каза българският премиер.

    Преговорите ни с Фолксваген и оставането на България на финала с Турция много внимателно се следи в Корея“, посочи още Борисов. Той изрази надежда, че след разговорите по време на официалното му посещение в Република Корея, както и след срещата му с президента на азиатската страна, позициите между двете държави в сферите от взаимен интерес ще се сближат още повече.

    Корейският министър-председател Ли Нак-йон оцени политиката на премиера Бойко Борисов да даде на корейски компании статут на стратегически инвеститори, което ще улесни присъствието им България. „Имаме открито сътрудничество. Оценихме постоянното нарастване на стокообмена и инвестициите. Приветствам присъствието на български бизнесмени“, акцентира Ли Нак-йон.

    По време на посещението на водената от премиера Борисов делегация в Корея бяха подписани редица документи на насърчаване на взаимните търговия и инвестиции, също и меморандуми в областта на външните работи и на енергетиката.

    Меморандумът в сферата на енергетиката предвижда подпомагане на сътрудничеството между двете държави в областта на възобновяемите енергийни източници и енергийната ефективност. Документът ще насърчи участието на компании от двете държави в търгове в областта на енергетиката, както и ще подкрепи развитието на отношенията между България и Република Корея в сферата на използването на ядрената енергия за мирни цели. Меморандумът предвижда още обмен на експерти и сътрудничество между енергийни компании и научни институти на двете страни в областта на новите енергийни технологии.

    „Важно е сътрудничеството в сферата на енергетиката, за което днес подписахме споразумение. Има място за съвместна дейност и във военната област,  науката, технологиите, културата и образованието“, изброи премиерът на Република Корея Ли Нак-йон.

     

    Снимка: Пресслужба на Министерски съвет

    иновации Бойко Борисов автомобилостроене стокообмен енергетика Емил Караниколов инвестици Фолксваген Корея Ли Нак-йон батерии за електрически автомобили електроника туризъм

    Оценка на новината

    0