• Министър Ангелкова разговаря с посланиците на Германия и Полша за фалита на „Томас Кук"

    Министър Ангелкова разговаря с посланиците на Германия и Полша за фалита на „Томас Кук"

    Дипломатите са заявили, че разходите на германските и полски туристи, пострадали от фалита на британския туроператор, ще бъдат покрити изцяло

    Министър Ангелкова разговаря с посланиците на Германия и Полша за фалита на „Томас Кук"

    Министърът на туризма Николина Ангелкова проведе среща с посланика на Германия у нас Н. Пр. Кристоф Айххорн, по време на която двамата обсъдиха прекратяването на дейността на туроператора „Томас Кук“ – Германия. Ангелкова уведоми дипломата, че екипи на Министерството на туризма са на място в Слънчев бряг и Златни пясъци и съдействат за безпроблемното прибиране на туристите по домовете им. Тя изтъкна, че Германия е изключително важен туристически пазар за България и информира за предстоящата си визита във Федералната република в най-скоро време. По време на посещението на Ангелкова в Гервания тя ще проведе разговори с германските власти и с представителите на други големи туроператори, които водят немски туристи в България

    „Страната Ви е изключително приветлива и гостоприемна и това е абсолютната истина, не любезности от дипломат”, заяви Н. Пр. Айххорн. Той добави, че България е в топ дестинациите за германските туристи и те искат да са тук отново. Посланикът увери, че застрахователят „Цюрих иншурънс“ е заявил, че разходите на туристите ще бъдат покрити изцяло. Той каза също, че в консулството има създадена гореща линия за германските туристи и  добрата новина е, че на него има единични обаждания. Няма паника, работи се професионално, подчерта той. Германското правителство е взело решение да подкрепи германския авиопревозвач „Кондор“, стана ясно още от срещата.

    Министър Ангелкова поиска съдействие от немска страна за стъпките, които трябва да се предприемат за защита интересите на българския туристически бранш според изискванията на германското законодателство.

    По-късно в присъствието на посланик Айххорн министър Ангелкова се срещна и с икономическа делегация от германската провинция Мекленбург-Предна Померания.

    Отново в контекста на фалита на „Томас Кук” и неговите дъщерни компании министър Ангелкова проведе работна среща и с  посланика на Полша у нас - Н.Пр. Мачей Шимански. Сред дъщерните компании на британския туроператор, които прекратиха дейността си, е и „Некерман Полска“. По време на срещата бяха обсъдени и възможности за развитие на туризма между двете страни.

    Полша е много важен пазар за входящ туризъм у нас, ще съдействаме изцяло за преодоляване на ситуацията след фалита на „Томас Кук“, както и за насърчаване на пътуванията на туристите от Полша, стана ясно от думите на Николина Ангелкова. В момента има 92 полски туристи, които са в България през „Томас Кук“

    Посланик Мачей Шимански коментира, че компаниите имат застраховка, освен това съществува и гаранционен фонд, така че може да се организира не само връщането на полските туристи при нужда, но продължаването на услугите за тях през фонда. Посланик Шимански отбеляза и факта, че към момента в посолството няма обаждане за искане на съдействие от полски туристи в България, което значи, че не са срещали проблеми.

    Министър Ангелкова обсъди с Н. Пр. Шимански възможностите нашите хотелиери да се обърнат към гаранционния фонд на Полша, както и евентуалното им конституиране като длъжници при завеждане на общ иск.

     

    Снимка: Министерство на туризма 

    застраховка Германия фалит Полша Николина Ангелкова посланик "Томас Кук" дъщерни компании туризъм

    Оценка на новината

    0