• Обмисля се създаване на обществени съвети за големите културни обекти

    Обмисля се създаване на обществени съвети за големите културни обекти

    В София се проведе конференция за създаване на нови културни туристически маршрути в Дунавския регион

    Обмисля се създаване на обществени съвети за големите културни обекти

    Министерството на туризма е готово да стартира пилотна инициатива – подготовка на меморандум за сътрудничество с „Петра Нешанъл Тръст“ за обучение на подрастващите как да се опазва културното наследство, като се ползва опитът на организацията. Обмисля се също създаване на обществени съвети на големите културни обекти, които да подпомогнат тяхното опазване и промотирането им. Това заяви министър Николина Ангелкова, която откри конференцията „Създаване на нови културни маршрути в Дунавския регион”.

    Във форума, който се организира от Министерството на туризма и Съвета на Европа, участва принцесата на Йордания Дана Фирас - посланик на добра воля на ЮНЕСКО и президент на „Петра Нешанъл Тръст“.

    Министър Ангелкова заяви, че у нас са създадени три различни вида тематични дестинации – културно-исторически, винено-кулинарни и балнео- и СПА, които чувствително са увеличили интереса на туристите. Посещаемостта в тези обекти също рязко е нараснала - в някои дестинации ръстът надмина 100 процента, съобщи тя.

    Дунавската културна платформа като европейска инициатива цели да разшири културните маршрути. Царевец, Панагюрище, мостът на Кольо Фичето, Велики Преслав, Плиска, Несебър и много други са сред най-посещаваните забележителности у нас, каза министър Ангелкова.

    Йорданската принцеса Дана Фирас обърна внимание, че Дунавският регион е много важен, тъй като обединява държави-членки на ЕС и държави, които са извън него. „За мен е чест, че съм в България – богата на културно-историческо наследство страна”, отбеляза  принцесата и допълни, че е впечатлена от визията на министър Ангелкова.

    "Правителството отчита като ключова темата за културния туризъм. Това е основен приоритет, по който ще продължим да работим и да надграждаме постигнатото", посочи министърът на културата Боил Банов, който също се включи в дискусията.

    Констанс Метзгер, старши ръководител на проект Routers4u на Съвета на Европа, акцентира върху значението на Дунавския регион и богатото културно разнообразие, с което разполага. Ще говорим за два нови проекта за маршрути – „Желязната епоха” и „Кирил и Методий”, каза тя. „Културните маршрути пресичат поне 3 страни и са транснационални, те съхраняват тяхното наследство.  Двата маршрута могат да успеят само ако си сътрудничим и така пренесем миналото в бъдещето. Те ще са най-резултатни, ако включват местните общности и ако взаимно се възползваме от силните си страни”, обобщи тя.

     

    Снимка: Министерство на туризма

    Николина Ангелкова културен туризъм туристически маршрути Дунавски регион Петра Нешанъл Тръст Дана Фирас туризъм

    Оценка на новината

    0