• Северна Македония иска да купува 10% от тока от бъдещата АЕЦ „Белене”

  Северна Македония иска да купува 10% от тока от бъдещата АЕЦ „Белене”

  В момента се прави преглед на подадените заявления в рамките на процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене”, след което ще се изготви кратка листа на фирмите, с които ще се водят разговори, заяви енергийният министър Теменужка Петкова

  Северна Македония иска да купува 10% от тока от бъдещата АЕЦ „Белене”

  Република Северна Македония е заинтересована от провеждане на преговори на експертно равнище във връзка с проекта АЕЦ „Белене“. Това заяви министърът на икономиката на съседната ни страна Крешник Бектеши, който участва в среща с министъра на енергетиката Теменужка Петкова. В рамките на процедурата за избор на стратегически инвеститор за проекта, от страна на Република Северна Македония бе заявен интерес за придобиване на миноритарен дял в бъдещата проекта компания, както и за изкупуване на електрическа енергия от атомната централа в размер на 10%. „В момента се прави преглед на подадените от компаниите заявления, след което ще се изготви кратка листа на фирмите, с които ще се водят разговори“, подчерта Петкова. Според двамата министри проектът АЕЦ „Белене“ ще е от регионално значение.

  Продължава съвместната работа между двете страни и във връзка с подписания през 2017 г. меморандум за сътрудничество в областта на природения газ. От страна на „Булгартрансгаз“ ЕАД е изготвено предпроектно проучване за възможността за развитие на нова газова връзка между Република България и Република Северна Македония. Очаква се такъв анализ да бъде изготвен и от македонска страна.

  „Реализацията на съвместни проекти ще допринесе за повишаване на енергийната сигурност, изграждане на междусистемна свързаност и либерализация на електроенергийния пазар“. Около това се обединиха двамата министри.

  По време на срещата Крешник Бектеши информира българските си колеги за извършените промени в енергийното законодателство на Република Северна Македония, с които се транспонират изискванията на европейските регламенти. Министър Петкова приветства постигнатия напредък и подчерта, че това ще допринесе за обединението на пазарите „Ден напред“ между двете страни. По време на българското европредседателство на 12 април 2018 г. в София беше подписан Меморандум за разбирателство между Българската независима енергийна борса, Македонския електропреносен системен оператор (МЕПСО), Енергийната регулаторна комисия на Република Северна Македония и Електроенергийния системен оператор на Република България, с който беше поставено началото на осъществяването на обединението на пазарите „Ден напред“ на двете страни. Министрите Петкова и Бектеши се ангажираха съвместната работа по тази тема да бъде ускорена, така че в най-кратки срокове пазарната интеграция да е факт.

   

  Снимка: Министерство на енергетиката 

   

  АЕЦ "Белене" електроенергиен пазар Теменужка Петкова Република Северна Македония Крешник Бектеши Ден напред либерализация

  Оценка на новината

  0