• България и САЩ затвърждават стратегическото си партньорство в енергийния сектор

    България и САЩ затвърждават стратегическото си партньорство в енергийния сектор

    Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и посланика на САЩ г-жа Херо Мустафа обявиха, че работата за укрепване на стратегическото партньорство между двете страни продължава.

    България и САЩ затвърждават стратегическото си партньорство в енергийния сектор

    На среща проведена миналата седмица между министъра на икономиката Теменужка Петкова и г-жа Херо Мустафа, посланик на САЩ у нас, стана ясно че България и САЩ се стремят към укрепване на стратегическото си партньорство в сферата на енергоийния сектор.

    Българският министър на енергетиката представи пред американския посланик етапите, през които е преминало реализирането на проекта за изграждане на интерконектора Гърция-България, от 2015г. насам. Министър Петкова допълни, че крайният срок, към който се стремят за финализиране на проекта е втората половина на 2020г. Като сериозна крачка към осъществяването на реална диверсификация, тя посочи направените първи доставки на втечнен природен газ с американски произход през месец юни тази година.

    Министър Петкова заяви още, че според нея заявеното учстие на американската компания "Дженерал електрик", в реализирането на проекта АЕЦ  „Белене“ е сигурен знак за инвеститорски интерес. Тя подчерта и стратегическото значението на двете американски топлоелектрически централи в България – "Контур Глобал Марица Изток 3" и "Ей и Ес Гълъбово" за енергийната система в България.

    България САЩ икономика проект партньорство инвеститорски интерес енергиен сектор

    Оценка на новината

    5.00