• Безвъзмездна финансова подкрепа от ЕС за малките и средни предприятия в България и Сърбия от 2021г.

    Безвъзмездна финансова подкрепа от ЕС за малките и средни предприятия в България и Сърбия от 2021г.

    От 2021г. малките и средните предприятия, които се намират в граничните райони на България и Сърбия, ще получат безвъзмездни евросредства

    Безвъзмездна финансова подкрепа от ЕС за малките и средни предприятия в България и Сърбия от 2021г.

    Фондът за малки проекти има за цел да подпомага малки и средни предприятия в граничните области на България и Сърбия в период 2021-2027 г. Финансирането ще е по Програма за трансгранично сътрудничество Interreg - ИПП България – Сърбия 2021-2027, която предстои да бъде одобрена до края на 2020 година.

    Всичко това се изясни по време на първото заседание на Съвместната работна група за разработване на бъдещата програма. Председатели на форума бяха заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова и Михаѝло Дашич - помощник-министър по европейската интеграция на Република Сърбия.

    Малките и средни предприятия ще имат възможността да получават безвъзмездно средства по проекти до 100 000 евро. Освен това ще могат да се възползват от облекчени процедури за подпомагане и модернизиране на производството, повишаване на капацитета и достигане на нови пазари, повишаване на конкурентноспособността и др. По този начин се цели да се подкрепи икономическото развитие и потенциала на регионите, като се обърне сериозно внимание на насърчаването на бизнеса.

    По време на проведената среща бе коментирано, че 30% от бюджета на програмата в следващия период може да бъде насочен към реализирането на голям стратегически проект между двете държави. По този начин би могло да се постигне по-голям ефект от инвестициите. Очаква се да се финансират проекти чрез възможностите на тематична цел 5 - Европа близо до жителите. Запазва се териториалният обхват, като от българска страна това са областите Видин, Монтана, Враца, София област, Перник и Кюстендил, а от сръбска - Бор, Зайчар, Нишава, Топлица, Пирот, Ябланица и Пчиня. Предвиждат се гъвкави възможности за функционални зони.

    Финансирането от ЕС и за предстоящия период остава в размер на 85%, като се въвеждат множество мерки за облекчаване на бенефициентите и намаляване на административната тежест. Министерството на регионалното развитие и благоустройството отново ще отговаря за програмите за европейско териториално сътрудничество в Република България и по време на  новия програмен период.

    Зам.-министър Николова подчерта, че с помощта на програмата ще се търсят начини за намаляване на междурегионалните и вътрешнорегионалните дисбаланси и за увеличаване на икономическата активност. Според нея са нужни стъпки в посока на деконцентрация в управлението на регионално ниво. От своя страна засилването на ролята на регионалните съвети за развитие и активното им участие в стратегическото планиране и координацията на регионалното развитие, както и на етап изпълнение на програмите, ще допринесе за по-тясното им обвързване с нуждите на регионите. Зам.-министър Николова заяви, и че се предвижда делегиране на повече правомощия при вземане на решения на регионално ниво за проектите, които ще бъдат финансирани чрез интегриран стратегически подход, обхващащ много по-голяма част от програмната територия, които да имат по-голямо икономическо въздействие и могат да решат комплексно специфични нужди в различни територии от двете страни на границата. Тя заяви още, че фокусът в бъдещата програма ще бъдат интегрираните проекти, с комплексен подход, чието изпълнение включва по-голям обем инвестиционни дейности и в подходяща комбинация с „меки мерки“. Така проектите ще са тясно ориентирани към специфичните нужди на съответните региони, за да бъдат по-близо до хората, да носят икономически ефект за териториите, да увеличават стандарта на живот на населението и с подкрепата на бъдещо европейско финансиране да дадат основен тласък в развитието на трансграничния регион.

    По време на проведеното заседание на съвместния комитет за наблюдение по Програмата за трансгранично сътрудничество, бе отчетено че към момента тя се изпълнява успешно. Проектите, които се реализират до момента са в размер на 26 млн. евро. От общо 39 проекта, 36 са успешно изпълнени, като са те финансирани по първата покана за близо 18,5 млн. евро. По втората покана са направени 28 договора на обща стойност от почти 7,45 млн. евро. Към момента спестеният ресурс е в размер на 4 млн. Евро. Те предстои да бъдат разпределени за изпълнението на допълнителни проекти с фокус в инвестициите за околна среда.

     Най-много реализирани проекти са направени в сръбските общини Ниш и Зайчар, както и в българската община Монтана.

    Представителят на Главна дирекция „Регионална и градска политика“ в Европейската комисия- Магали Леноел, също взе участие в заседанието. Тя оцени като много добро изпълнението на програмата и подчерта, че всички проекти се движат с отличен напредък. Като добри примери за проекти в България, при които е налице постигната устойчивост и фокус към хората, тя посочи изпълняваните от общините Ботевград - за развитие на баскетбола, и на Правец - за развитие на културния туризъм.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    България бизнес икономика европейско финансиране проект Финансиране Сърбия Евросредства финансиране на малки и средни предприятия икономическо развитие сътрудничеств

    Оценка на новината

    0