• Министерството на икономиката подсигурява за предприемачите близо 150 млн. лв.

    Министерството на икономиката подсигурява за предприемачите близо 150 млн. лв.

    Благодарение на различни схеми за финансово подпомагане в рамките на последната година Министерството на икономиката е осигурило почти 150 млн. лв. за българските предприемачи

    Министерството на икономиката подсигурява за предприемачите близо 150 млн. лв.

    Заместник-министърът на икономиката Лилия Иванова, откри форум „Европейски ден на предприемача 2019 – „Предприемачеството – от малките стъпки до големия успех“, където обяви, че в рамките на последната календарна година Министерството на икономиката е осигурило близо 150 млн. лв. за предприемачи, чрез различни схеми за финансово подпомагане.

    Иванова посочи, че през тази година  по ОП „Иновации и конкурентоспособност“ /ОПИК/ е приключила процедура „Насърчаване на предприемачеството“,  по която  353  новосъздадени предприятия ще получат финансова подкрепа в размер на близо 67 млн. лв.  По думите й  чрез инструментите за финансов инженеринг на Фонд на фондовете, по които публичните средства се предоставят също по ОПИК, са предвидени три Фонда за ускоряване и начално финансиране. Според думите й до този момент Фондът на фондовете е създал два такива инструмента, които активно работят и набират проектни предложения за подкрепа на стартъпи. Това са Фондът на финансовия посредник  „Невек Мениджмънт“, с публични средства от близо 40 млн.лв. и „Иновейшън Акселерейтър България“ със средства от  около 30 млн. лв..

    Зам.-министър Иванова отбеляза, че Стартъп икономиката е раздвижила много области, и по-специално такива в технологичната индустрия, а сектори с приоритет, в които българските стартъпи демонстрират потенциал са: биотехнологии, изкуствен интелект, умни градове, виртуална и добавена реалност, роботика, електромобили и автономни автомобили; дронове, 3D принтиране и дигитализацията.

    Лилия Иванова подчерта, че именно Министерството на икономиката и неговият експертен екип  са  водещата институция, която изпълнява Иновационната стратегия за интелигентна специализация /ИСИС/, чрез която се насърчават  предприемачеството и  иновациите.

    Икономическият заместник-министър каза още, че усилията на министерството са насочени към  подсигуряване на подходящи условия, при които всеки да има шанса да реализира потенциала си и да превърне идеите си в работещ бизнес. Според нея  предприемаческата енергия, креативността и мотивацията са силите, които задвижват производството и продажбата на нови продукти и услуги, а самите предприемачи играят ролята на незаменим ресурс за творчески идеи и решителност.

     

    предприемач бизнес сива икономика финанси финансов стартъп финансиране на стартиращи фирми подпомагане Министерство на икономиката предприятия потенциал ОПИК ОП стартъп икономика технологична индустрия ИСИС

    Оценка на новината

    0