• През 2020г. България ще внася втечнен газ от САЩ, Катар, Кипър, Египет и Азербайджан

    През 2020г. България ще внася втечнен газ от САЩ, Катар, Кипър, Египет и Азербайджан

    Най-късно по това време през следващата година страната ни ще внася втечнен газ от САЩ, Катар, Кипър, Египет, Азербайджан

    През 2020г. България ще внася втечнен газ от САЩ, Катар, Кипър, Египет и Азербайджан

    Министър-председателят Бойко Борисов заяви, че догодина най-късно по това време България ще може да доставя втечнен газ от САЩ, Катар, Кипър, Египет, Азербайджан. Той направи проверка на това как напредват дейностите по изграждането на междусистемната газова връзка България-Гърция. Тя бе започната през месец май тази година от премиера Бойко Борисов и гръцкия министър-председател /2015-2019 г. / Алексис Ципрас.

    Премиерът Бойко Борисов отбеляза, че благодарение на реализацията на газовата инфраструктура ще се постигне реална диверсификация на доставките на газ.  Според него догодина българите ще имат възможност да получават газ отвсякъде. Той уточни, че газовият хъб „Балкан“ и газовата борса, които се правят, ще доведат по понижаване на цената на газта, тъй като ще има конкуренция.

    „България и Гърция така трябва да разпределят ресурсите и възможностите, че те да ползват Черно море и Дунава, а ние – Егейско море“, акцентира министър-председателят Борисов. Той подчерта, че газовата връзка България-Гърция ни свързва директно с Александруполис и ще бъдат обсъдени възможностите за изграждане на път между Александруполис и Димитровград, за да се свържат Черно море и Егейско море. „Да си разменим по едно пристанище без такси. Гърция ще има Черно море, ние ще имаме Егейско море и то без войни, а на базата на взаимноизгодно сътрудничество“, заяви още министър-председателят.

    По време на проверката за изграждането на интерконектора присъстваха министърът на енергетиката Теменужка Петкова и посланиците на САЩ Херо Мустафа, на Република Азербайджан Наргиз Гурбанова и на Гърция Димитрис Хронопулос. Пред дипломатите българският министър-председател заяви, че вече е извършена доставката на тръбите за първия километър от трасето. „Този проект е много важен за диверсификацията и енергийната сигурност. Енергийната сигурност е национална сигурност", каза посланик Мустафа. Гръцкият дипломат бе категоричен, че в сравнение с преди 10 години България сега е абсолютно различна държава и даде за пример инфраструктурата. „За мен и за Азербайджан това е исторически момент. Щастливи сме да подкрепяме България в диверсификацията. Поздравяваме ви в този важен ден“, каза посланикът на Азербайджан.

    Премиерът Борисов обаче заяви, че за да се изгради интерконекторната връзка, трябва първо да се запази археологията, да се извадят артефактите и после да се строи, тъй като това е селище на 4000 години и има артефакти на 7000 години. Той изтъкна пред гостите ,че са инвестирани 4 милиона лева в археология. В тази връзка министър-председателят настоя университетите да започнат да обучават повече реставратори и археолози.

    Интерконекторът между България и Гърция е един от седемте приоритетните проекти за сигурност и конкурентоспособност на енергийния пазар в Европейския съюз. Той е изключително важен и от гледна точка осигуряване на диверсификация на източниците и доставките на газ за България и региона на Югоизточна Европа. Междусистемната газова връзка ще доведе до реално разнообразяване на източниците на природен газ – чрез него ще получаваме азербайджански природен газ от Трансадриатическия газопровод, освен това през интерконектора България ще може да получава доставки и през терминала на Александруполис за втечнен природен газ от САЩ, Катар, Алжир, Израел, Египет и други.

    Газовата връзка между България и Гърция е с дължина 182 км., от които 150 км. са на българска територия. Тя започва от Комотини, Гърция и се свързва с българската газопреносна система на Стара Загора. Техническият ѝ капацитет е от 3 до 5 млрд. куб. м. Общата стойност на проекта е 220 млн. евро.

     

     

    България бизнес Гърция икономика ЕС газ сътрудничество газов хъб "Балкан" енергийна ефективност и енергийна сигурност“ междусистемна газова връзка между България и Гърци втечнен газ енергиен пазар

    Оценка на новината

    0