• Сериозна ли е опасността за американската икономика?

    Сериозна ли е опасността за американската икономика?

    Америксанската икономика изпитва затруднения, а търговската война и глобалната слабост забавят растежа

    Сериозна ли е опасността за американската икономика?

    Америксанската икономика изпитва затруднения. Факт е че търговската война и глобалната слабост забавят растежа, но Мери Дали, президент на Федералния резерв в Сан Франциско, е уверена, че икономиката ще премине през бурята невредима. Тя ирази и увереността си, че възстановяването от Голямата рецесия ще продължи.

    Възстановяването започна през юни 2009 г., със създаването на милиони работни места. Експанзията издържа въпреки множеството заплахи, включително европейската дългова криза, срива на цените на петрола и рязкото забавяне в китайската икономика. Това е най-дългият период на непрекъснат растеж в американската история.

    Според Дали най-голямата заплаха пред американската икономика е настроението за трудност и негативен развой на американската икономика да не изпреварят точните данни.

    Страховете от рецесия се обостриха през последните месеци, когато търговската война между САЩ и Китай отново избухна. Икономистите и инвеститорите се притесняват, че безпрецедентният търговски сблъсък може да бъде причина за следващия голям спад.

    Тези опасения обаче отшумяха скоро, след като Вашингтон и Пекин постигнаха напредък в търговските преговори за предварителна сделка и пазарът на работни места в САЩ показа устойчивост. Освен това американските акции отново достигнаха рекордни стойности.

    Дали каза, че изпълнителните директори в нейния окръг се стремят да постигнат споразумение относно търговската война, защото това нарушава бизнес плановете им. Според нея несигурността е това, което изтощава хората.

    Най-слабата част от американската икономика е преработващата промишленост, която отчита спад три поредни месеца. Дали коментира, че забавянето на производството е причинено от слаб глобален растеж и търговската война. Тя каза, че търговската несигурност е причина много фирми да забавят инвестициите, докато напрежението не отшуми.

    Слабият растеж в Европа и Япония подтикна централните банкери там да прибегнат до въвеждане на отрицателни лихви. Тръмп призова Федералния резерв да направи същото, въпреки че централната банка на САЩ не предприе тази стъпка дори по време  на финансовата криза през 2008 г.

    Запитана дали според нея има ситуация, при която Федералният резерв да прибегне към използване на отрицателни лихви, Дали коментира, че не изключва тази възможност, но е твърде рано да се каже дали тази драстична мярка дори ще има ефект в САЩ. Тя подчерта, че Федералният резерв разполага с други инструменти, които би използвал при нужда.

    Според критиците и Дали, отрицателните лихви в Европа и Япония унищожават рентабилността на банките. Тя допълни, че отрицателните лихви са много трудни за институции като банките в общността, които разчитат в голяма степен на взимането на депозити.

    Джером Пауъл, председател на Федералния резерв, заяви през септември, че не смята, че ще се стигне до въвеждане на отрицателни лихви. Анализаторите коментират, че Федералният резерв е загубил за кратко контрол над лихвите миналия месец, но Дали не споделя мнението им. Според нея малките, ежедневни нарушения на лихвения процент не са нещо нетипично. 

     

     

     

     

     

     

     
     

     

     

     

     

     

     

    бизнес европа САЩ банки икономика лихви Федерален резерв Япония Криза търговска война между САЩ и Китай рентабилност рецесия отрицателни лихви

    Оценка на новината

    0