• Климатичните промени вредят на световната икономика

    Климатичните промени вредят на световната икономика

    Промените в климата ще се отразят негативно върху икономическия растеж през следващото десетилетие

    Климатичните промени вредят на световната икономика

    Изменението на климата ще се отрази неблагоприятно върху икономическия растеж през следващото десетилетие.

    До 2050 г. изменението на климата ще предизвика спад в икономиката на САЩ с 1,1%, сочи доклад на Economist Intelligence Unit. Същото важи и за икономиката на Северна Америка като цяло, според доклада. Природните катастрофи, като например пожари и суши ще породят сериозни предизвикателства пред икономиката.

    Все пак прогнозите за САЩ са сравнително добри. Ръстът на БВП  на Западна Европа ще отбележи спад с 1,7% през следващите 30 години, което го поставя на второ място след Северна Америка. Подготовката за промените в климата е по-сериозна в тези региони, което ги прави по-устойчиви. По-богатите и по-развитите икономики са по-подготвени, когато става въпрос за борба с натиска на климатичните предизвикателства. Но това е само едно от условията за справяне с измененията в климата. Качеството на държавните институции също има значение.

    Институциите трябва да са в състояние да се адаптират към промените и да следват ефективни политики за смекчаване, за да останат непокътнати от климатичните заплахи. Неподготвените институции могат едновременно да навредят на икономическия растеж и да изострят отрицателните въздействия от изменението на климата, сочи доклада.

    Глобалният растеж на БВП ще бъде с 3% по-нисък до 2050 г. заради  влиянието на промените в климата и това означава, че развиващият се свят ще понесе основната тежест от възникналите проблеми.

    Африка ще бъде най-уязвима и засегнсата от отрицателно икономическо развитие, според доклада на EIU. Икономиката на континента ще намалее с 4,7% през следващите 30 години. Латинска Америка и Близкият изток се очертават като част от челната тройка на най-слабо издръжливите региони. Азиатско-тихоокеанският регион пада в средата, като очакваният удар е спад на икономиката с 2,6%  вследствие на климатичните промени.

    Становището на директорът на анализа на страните от EIU Джон Фъргюсън, е че развитите и развиващите се страни ще трябва да положат по-големи усилия във въртрешните си уредби, за да постигнат целта си за адаптиране и смекчаване на негативното влияние на климатичните промени върху икономиката.

     

    европа САЩ спад икономика Азия институции Близък Изток климатични промени Африка институци световна икономика

    Оценка на новината

    0