• Германската икономика е на път да изпадне в стагнация до края на годината

    Германската икономика е на път да изпадне в стагнация до края на годината

    Страната до момента стимулираше растежа в еврозоната, а сега е на път да се превърне в източник на слабост

    Германската икономика е на път да изпадне в стагнация до края на годината

    Бундесбанк направи прогноза, че най-вероятно през последните три месеца на 2019г. Германия ще навлезе в стагнация. Беше отчетено, че страната е успяла да предотврати рецесията, но все още не са налице сериозни показатели за възстановяване.

    В месечния отчет на централната банка се забелязва сдържан оптимизъм, че понижението в производството би могло да намалее. Подчертава се, че вътрешното търсене има за задача да осигури подкрепа на икономиката, въпреки че спадът влияе и на стабилния за момента пазар на труда.

    От Бундесбанк излязоха със становище, че се очаква германската икономика да запази слабостта си и през последното тримесечие на 20109 година. Анализаторите са на мнение, че тя едва ли ще се влоши осезаемо. От банката смятат, че данните до момента сочат, че е вероятно общото производство да изпадне в стагнация.

    Германската икономика отбеляза неочакван скок през третото тримесечие на 2019г. Факт е обаче, че страната преминава през тежък период, а причина за това са търговско напрежение в световен мащаб и геополитическата несигурност. Това превърна Германия от основен стимул на ръста в еврозоната, в източник на неувереност.

    От Бундесбанк посочват някои потенциални показатели за стабилизиране: бизнес очакванията на производителите се подобряват, а притокът на нови поръчки е бил постоянен през предходните месеци, което спомогна за преодоляване на разликите в цифрите на експортно-ориентираните отрасли и вътрешното търсене.

    Силният пазар на труда и нарастващите заплати, са предпоставка за увеличаване на частното потребление, което да подпомогне икономическия растеж през последното тримесечие на 2019г. От друга страна предстоящата експанзионистичната фискална политика също би следвало да има положителен ефект.

    От Бундесбанк коментираха, че до голяма степен икономиката през втората половина на годината е отбелязала покачване. Те допълниха, че към момента няма място за опасение, че страната ще навлезе в рецесия.

     

     

     

    спад ръст икономика производство Германия потребление Бундесбанк рецесия тримесечие стагнация

    Оценка на новината

    0