• Рей Далио: Глобалната икономика се е насочила към голям спад на цените

    Рей Далио: Глобалната икономика се е насочила към голям спад на цените

    Рей Далио не иска да използва думата "рецесия", когато говори за глобалната икономика.

    Рей Далио: Глобалната икономика се е насочила към голям спад на цените

    Рей Далио е основател на хедж фонд за милиарди долари. Той заяви пред CNN Business в четвъртък, че светът се сблъсква с финансови предизвикателства, които не са наблюдавани от 30-те години на миналия век, когато икономиките бяха попаднали в Голямата депресия.

    Рей Далио не иска да използва думата "рецесия", когато говори за глобалната икономика. Но той вярва, че тя се насочва към онова, което самият той нарича „големият спад на цените“.

    Пенсиите и дълговете в здравеопазването се трупат по-бързо, отколкото могат да бъдат финансирани, казва Далио. Той допълни, че според него ниските лихви, които голяма част от банките по света вече предлагат, както и по-нататъшните им действия едва ли ще помогнат много.

    "Импулсите за растеж, които започнаха през 2008 и 2009 г., до голяма степен са зад гърба ни", каза Далио в кулоарите на Bloomberg Forum for New Economy в Пекин.

    Тази липса на ефективност на политиката създава други проблеми, добави Далио. Купувайки държавен дълг и насърчавайки повече кредитиране, централните банки просто дават повече пари в ръцете на инвеститорите - изостряйки разликата между богатите и бедните.

    „Светът е затънал в ликвидност, но това не разрешава пропастта в богатството. "- коментира Далио. Според него този вид неравенство е причина за вълнения в места като Хонконг и Чили, и добави, че напрежението в тези области "е отражение на засилен популизъм".

    Далио е известен с прогнозирането на финансовата криза през 2008 г. Към момента неговите опасения са, че капитализмът е разбит за повечето хора. В скорошна публикация на LinkedIn той написа, че светът „наближава голяма промяна в парадигмата“.

    В четвъртък той предложи да се бори за бурни времена, като диверсифицира активите на своя фонд Bridgewater Associates. Но когато става въпрос за решаване на „провисването“, той не е оптимист.

    Единственият начин да се отговори е да се издигнете над него, добави той, „и кажете какво е добро за мнозинството“.

    спад икономика Финансова криза растеж ликвидност рецесия глобална икономика голямата депресия

    Оценка на новината

    0