• Потребителска активност подпомага американската икономика

    Потребителска активност подпомага американската икономика

    Силната потребителска активност в САЩ компенсира ефектите от търговския спор продължил повече от година между двете най-големи икономики- Китай и САЩ.

    Потребителска активност подпомага американската икономика

    Силната потребителска активност в САЩ компенсира ефектите от търговския спор продължил повече от година между двете най-големи икономики- Китай и САЩ.

    Министерството на търговията заяви в сряда, че брутният вътрешен продукт - широка мярка за всички стоки и услуги, произведени в дадена държава, се е увеличил с 2,1% от юли до септември. Това беше сравнено с предварителната прогноза, публикувана миналия месец, от 1,9%. БВП нарасна с 2% през второто тримесечие и с 3.1% в началото на годината.

    Потребителските разходи, които представляват повече от 2/3 от икономическата активност, се задържат със стабилни темпове. Домакинствата подхранват икономика, която в противен случай се очакваше да се забави, особено след като САЩ и Китай поставиха стръмни тарифи за хиляди продукти един на друг.

    Двете страни се опитаха да постигнат временно споразумение за намаляване на търговското напрежение, но несигурните перспективи принудиха компаниите да се оттеглят от инвестициите. Бизнесът похарчи далеч по-малко за капитала това лято, като инвестициите в нежилищни инвестиции паднаха с 2,7%.

    "Забавянето на инвестициите се дължи главно на засилената несигурност относно бъдещата посока на търговската политика на САЩ, както и забавянето на външното търсене на фона на охлаждане на глобалната икономика", каза Агате Демарайс, директор за глобални прогнози в отдела за икономическо разузнаване. "На този фон потребителското търсене представлява единственият останал двигател на растежа в САЩ."

    Докладът от сряда едва ли ще промени позицията на Федералния резерв, който сигнализира, че няма нужда от по-нататъшно намаляване на лихвите. Централната банка намали разходите за заеми три пъти тази година в опит да изолира икономиката от рискове. От юли до септември ключовата мярка за инфлация се повиши с по-бавно, но все пак стабилно 2.9%.

    Въпреки по-силния от очакваното отпечатък през третото тримесечие, Белият дом остава далеч от целта си да доведе до или над 3% икономически растеж за годината. Годишният БВП постоянно се регистрира под тази цел през целия мандат на президента, подкопавайки ключова точка за разговор, докато той се стреми към преизбиране.

    Трета прогноза за БВП се планира да бъде публикувана на 20 декември.

    САЩ икономика БВП потребление търговска война между САЩ и Китай търговска политика

    Оценка на новината

    0