• Икономическият растеж в Индия е намалял наполовина в рамките на 3 години

    Икономическият растеж в Индия е намалял наполовина в рамките на 3 години

    В рамките на три години икономическият ръст на страната е отчел спад с 50%

    Икономическият растеж в Индия е намалял наполовина в рамките на 3 години

    Само до преди три години Индия се радваше на икономически растеж от около 9%. Сега темпът на икономически ръст е спаднал наполовина.

    Брутният вътрешен продукт на страната е нараснал с едва 4,5% през тримесечието юли до септември, най-ниското ниво от началото на 2013 г. Ръстът на БВП беше 7% през същия период на миналата година и 5% през предходното тримесечие.

    Икономическият растеж сега падна за шест поредни тримесечия, слайд, който може частично да се дължи на скорошната слабост на фабриките в Индия. Производственият сектор се сви с 1% през последното тримесечие спрямо 6,9% ръст през същия период на миналата година. Темпът на растеж на селското стопанство бе намален повече от половина.

    Данните към момента за БВП са най-слабите, регистрирани при министър-председателя Нарендра Моди, който за пръв път пое властта в страната преди пет години, обещавайки да изведе икономиката на Индия до нови висоти и да създава милиони работни места всяка година.

    Но проблемите възникват за третата най-голяма икономика в Азия през последната година. Автомобилният сектор в страната е закрил стотици хиляди работни места, а компаниите за потребителски стоки като Unilever (UL), според съобщенията, започват да намаляват цените заради забавянето на търсенето.

    След като бяха преизбрани през май 2019 година, Моди и неговото правителство се бориха, за да засилят икономиката. Те облекчиха регулациите, предоставиха данъчни облекчения за стартиращи фирми и предложиха по-евтини заеми за жилища и автомобили, наред с други мерки.

    Резервната банка на Индия също намалява лихвените проценти и вероятно отново ще действа в тази насока.

    "При силен отскок в близко бъдеще, което изглежда малко вероятно, има нарастващ шанс,  намалението на лихвите, което е почти сигурно да се реализирапрез следващата седмица, да бъде последвано и от друго такова през февруари догодина", посочва Capital Economics в изследователска бележка.

    спад икономика БВП икономически растеж Индия

    Оценка на новината

    0