• Износът на България се е увеличил с 4,1%

    Износът на България се е увеличил с 4,1%

    За периода януари-септември 2019г. износът на страната е в размер на 42 млрд. лв.

    Износът на България се е увеличил с 4,1%

    Към момента България се намира в най-силния си период по отношение на износа. По данни на БНБ за януари-септември износът е близо 42 млрд. лв, като нараства с 4,1% в сравнение с този период през 2018 г. С тези думи зам.-министър Лъчезар Борисов откри седмото издание на годишните награди „Експортьор на годината“, които за поредна година преминаха под патронажа на Министерството на икономиката.

    По думите му данните показват положителните тенденции, в които се движи българската икономика, доказателство за което са редицата икономически рекорди, които страната ни регистрира. На първо място това е високият кредитен рейтинг, който България получи и който е без конкурент на Балканите. На второ място това е 3-та позиция на страната ни в Европейския съюз по финансова стабилност. В допълнение на това са и прогнозните данни за икономически растеж от 3,3 %, потреблението, което ще нарасне в реално изражение в структурата на БВП с 5,2% и инвестициите, които ще се повишат с около 3,9%.  Всички тези показатели дават сигурност в бизнеса и са индикатор за още по-динамични експортни данни.

    В заключение той напомни, че наскоро беше поставено началото на т.нар. Ескпортен хъб, създаден чрез взаимодействието на държавата и бизнеса и който ще заработи през 2020 г.  „България вече има своето пространство, в което българските предприемачи ще търсят и намират път към международни пазари. Вярвам, че по този начин мрежата от контакти не само ще нарасне, но и ще улесни достъпа до нови пазари, ще разшири гамата от възможности и ще изгради полезна информационна пазарна мрежа, целяща задълбочаването на двустранната търговия“, допълни икономическият зам.-министър.

    По време на официалната церемония зам.-министър Борисов връчи голямата награда в категория „Най-големи приходи от експорт през 2018 г.“ на фирма Гопет Транс.

    износ ръст БНБ икономика БВП българи финансова стабилност кредитен рейтинг

    Оценка на новината

    0