• Великобритания с най-бавен икономически растеж от близо 7 години насам

    Великобритания с най-бавен икономически растеж от близо 7 години насам

    Отчен е най-слабият ръст на БВП на страната- едва с 0,7%

    Великобритания с най-бавен икономически растеж от близо 7 години насам

    Според официални данни икономиката на Обединеното кралство отбелязва най-бавния си годишен темп на растеж, от близо седем години през октомври.

    Брутният вътрешен продукт нарасна с 0,7% спрямо октомври 2018 г. Това е най-слабият ръст от март 2012 г., кoгато услугите бяха основният двигател на Службата за национална статистика.

    През изминалите три месеца до октомври растежът беше слаб спрямо предходното тримесечие.

    Статистическите данни са публикувани преди общите избори в четвъртък, като основните водещи партии обещават да засилят растежа.

    Въпреки че секторът на услугите отбеляза ръст с 0,2% през периода август-октомври, това се компенсира с 0,7% спад в сектора на производството и 0,3% понижение в сектора на строителството. ОНС заяви, че през октомври е имало "забележим спад в строителството на къщи и инфраструктурата".

    Джон Хоуксуърт, главен икономист в консултантската компания PwC, обвини несигурността, свързана с Brexit, за "загубата на инерция" на икономиката.

    Той каза: "Изглежда растежът вероятно ще остане малък през останалата част от 2019 г., но бихме се надявали на постепенно възраждане на активността през 2020 г., ако сегашните политически и икономически несигурности се преодолеят. Основната ни прогноза е за ръст от 1% БВП през 2020 г. предлагайки ореден Brexit. "

    Отделно, ONS пусна данни за търговията, които показват, че дефицитът на търговски стоки във Великобритания се е увеличил с повече от очакваното до близо 14,5 милиарда британски лири през октомври от 11,5 милиарда паунда през септември.

    икономика БВП икономически растеж Великобритания Търговия Brexit

    Оценка на новината

    0