• Продажбите на дребно във Великобритания спаднаха рязко през ноември

    Продажбите на дребно във Великобритания спаднаха рязко през ноември

    Продажбите на дребно се понижиха през ноември, като потребителите запазиха твърд контрол върху разходите си

    Продажбите на дребно във Великобритания спаднаха рязко през ноември

    Месечните продажби на дребно намаляха с 0,6% през ноември, четвърти пореден месец без растеж, съобщи Службата за национална статистика. „Всички основни сектори видяха, че продажбите им спадат с изключение на тези на хранителните магазини,“ каза статистикът на ONS Rhian Murphy.

    Данните от проведеното проучване не включват продажбите в деня на Черния петък. Тази година той се падна на 29 ноември, т. е. извън отчетния период на ОНС за месеца, който приключи на 23 ноември. ОНС обаче каза, че е взела под внимание кога е бил Черния петък и как намалението е спаднало, при изчисляването на годишния си анализ.

    Данните показват ръст от 1% до ноември, най-слабият годишен ръст от април 2018 г. и много по-нисък от прогнозираните икономисти от 2,1%. „Номиналната стойност на по-нататъшният спад на продажбите на дребно през месец ноември е доста относителна“, казва Томас Пъ, британски икономист от консултантската компания Capital Economics.

    Дори и Черният петък да има по-голям ефект, отколкото изчислява ОНС, той смята, че това ще бъде една не „много весела Коледа за търговците на дребно“.

    Бързата победа на изборите на премиера Борис Джонсън миналата седмица е премахнала почти целия риск от нарушаване на безрезултатния Brexit на 31 януари, премахна част от несигурността, надвиснала над икономиката на Обединеното кралство.

     

    продажби на дребно икономика Обединено кралство черен петък Служба за национална статистика ОНС

    Оценка на новината

    0