• Германската икономика отбеляза най-слаб растеж от 2013г. насам

    Германската икономика отбеляза най-слаб растеж от 2013г. насам

    Представянето на германската икономика през изминалата година е било най-слабото от 2013 година

    Германската икономика отбеляза най-слаб растеж от 2013г. насам

    Германската икономика нарасна с 0,6% миналата година, според официалните данни това е най-слабото й представяне от 2013 г. насам. Германската служба за статистика заяви, че растежът се ръководи главно от разходите на домакинствата. Бизнес инвестициите в машини и оборудване обаче бяха по-слаби. Износът расте, но по-бавно, отколкото в предишните години. Промишленото производство, с изключение на строителството, спадна с 0,5%.

    Статистическата служба все още не е публикувала пълни данни за последното тримесечие на миналата година, но разполага с достатъчно информация, за да оцени въздействието върху годината като цяло. Клаус Вистесен, от Pantheon Macroeconomics, казва, че ръстът през последните три месеца на миналата година вероятно е бил около 0,1% до 0,2%. Това следва много слаб растеж през третото тримесечие и малък спад в икономическата активност през тримесечния период преди това. Тези предишни тримесечни данни показаха, че Германия избегна рецесия миналата година по смисъла на две последователни четвърти на свиване. Но те и новите данни за цялата година показват най-голямата икономика в Европа, която се бори да генерира растеж.

    Германия е голям износител (третият по големина след двете много по-големи икономики, САЩ и Китай). Има постоянна загриженост, че нарастващото напрежение в международната търговия след встъпването на президента Доналд Тръмп ще удари Германия особено тежко. Износът нарасна, въпреки че при 0,9% той бе сравнително слаб принос за икономическата експанзия.

    Услугите и особено строителството отбелязаха растеж през миналата година, но индустрията се сви. Статистическото бюро заяви, че "особено ниската продукция в автомобилната индустрия допринесе за намаляването". Икономическата активност на човек почти не нараства - само 0,1%. Продукцията на заето лице всъщност е намаляла с 0,3%. Заетостта продължава да се увеличава на немски език въпреки слабия растеж, въпреки че темпът на създаване на нови работни места се забави. Безработицата в Германия от 3,1% е сред най-ниските в света.

    бизнес износ икономика производство Германия Икономически ръст автомобилна индустрия

    Оценка на новината

    0