• Китай отчита най-ниския си икономически ръст от близо 30 години насам

    Китай отчита най-ниския си икономически ръст от близо 30 години насам

    Втората най-голяма икономика в света отбеляза своя най-слаб годишен ръст в рамките на 29 години

    Китай отчита най-ниския си икономически ръст от близо 30 години насам

    През 2019г. китайската икономика нараства с най-бавните си темпове от близо три десетилетия насам.
    Това не беше неочаквано и китайските служители настояха икономиката на страната да бъде стабилна през тази година. Но може би е твърде рано да се каже, че най-лошото е минало, според анализаторите.
    Растежът на БВП от 6,1% за 2019 г. беше в съответствие с целевия диапазон на Пекин между 6% и 6,5%. Страната съобщи също, че БВП е нараснал с 6% през четвъртото тримесечие.

    Продължаващото забавяне е показателно за всички предизвикателства, пред които е изправена втората по големина икономика в света, а именно нарастващ дълг, понижение на вътрешното търсене и отпадане от търговската война със САЩ.
    Търговското напрежение поне донякъде намалява преди обявяването в петък. Пекин и Вашингтон подписаха „първа фаза“ на търговската сделка по-рано тази седмица, която елиминира малко от натиска, поне в краткосрочен план.

    Първоначалното търговско споразумение ще даде на хората повече причина да бъдат оптимисти за икономическия растеж на страната, заяви Нинг Джидже, национален ръководител на статистиката на Китай. Той добави, че сделката ще помогне на Китай да задълбочи своите икономически отношения със САЩ.
    Вицепремиерът Лю Хе, който тази седмица беше във Вашингтон, за да подпише търговската сделка, също каза пред репортери в сряда, че е оптимист по отношение на икономиката. Той предположи, че Китай разчита по-малко на дълга и се ръководи от иновации.
    Анализаторите вече посочиха сделката „първа фаза“ - в която Китай се съгласи да купи продукти от САЩ за стотици милиарди долари, наред с други условия - като нещо, което ще повиши доверието на бизнеса през тази година. Fitch Ratings, например, в четвъртък повиши прогнозата си за икономически растеж за Китай тази година до 5,9% от 5,7%.
    "Подписването на първа фаза от търговската сделка е сигнал, че ситуацията вероятно няма да се влоши", заяви Дж. П. Морган- глобален стратег за управление на активи.
    Но анализаторите също са поставили под въпрос дали Китай ще може да изпълни напълно своите обещания. Търговската война не е приключила- тарифите на САЩ за много китайски стоки все още остават в сила и Вашингтон даде да се разбере, че те ще останат форма на лост, тъй като двете страни преговарят за следващата фаза на своето споразумение. И всички анализатори от Citi, Nomura и Invesco изтъкнаха, че за Китай ще бъде предизвикателство да постигне целите си за внос на стоки в САЩ.

    Дори при „първа фаза“ на сделката Китай има други неща, за които да се притеснява, според икономисти от Capital Economics.
    „Въпреки неотдавнашните промени в дейността си, ние смятаме, че е преждевременно да смятаме, че сме на дъното на настоящия икономически цикъл“, казаха те в изследователска бележка. Те добавиха, че ефектите от търговската сделка ще бъдат компенсирани от ново забавяне на вътрешното търсене, което ще предизвика по-нататъшни действия от страна на централната банка на Китай.
    Нинг, китайският ръководител на статистиката, призна, че тази година икономиката ще бъде подложена на натиск. Но той също така заяви, че Китай ще предприеме необходимите действия, за да помогне за предотвратяване на сериозно забавяне, наред с други стимулиращи мерки, които вече обяви. Това трябва да помогне на икономиката да поддържа "стабилен растеж" тази година, добави той.
    Данните за промишленото производство и продажбите на дребно за декември превъзхождат прогнозите, заяви Джефри Халей, старши пазарен анализатор за Asia Pacific в Oanda.

    бизнес Китай икономика БВП растеж търговски преговори между САЩ и Китай вътрешно търсене годишен ръст стабилен растеж

    Оценка на новината

    0