• Минималната работна заплата в ЕС ще бъде 60% от средната заплата във всяка страна

  Минималната работна заплата в ЕС ще бъде 60% от средната заплата във всяка страна

  Идеята за минимална работна заплата в рамките на целия ЕС цели икономическо сближаване между отделните страни

  Минималната работна заплата в ЕС ще бъде 60% от средната заплата във всяка страна

  Ще има ли минимална работна заплата за целия Европейски съюз? Европейската комисия планира започването на консултации по предложението минималното възнаграждение да е 60% от средната заплата във всяка страна от ЕС.

  Идеята е икономическо сближаване между отделните държави.

  По данни на Евростат около 110 млн. европейци са изложение на риск от бедност. Целта на предложението е техният брой да намалее.

  Ако бъдат приети, промените ще засегнат жителите на 22 европейски държави от ЕС, където законово е установена минимална работна заплата.

  В останалите 6 този тип възнаграждения са договорени по браншови и друг механизъм. Това са: Дания, Финландия, Австрия, Швеция, Италия и Кипър.

  Вече е ясно, че единна минимална заплата във всички страни от ЕС няма да има, но ако се въведе правилото тя да е 60% от средната, то в България, минималната ще бъде 760 лв.

  В момента сме начело на класацията по най-ниска минимална заплата – тя е 316 евро. До нас се нареждат Латвия, Румъния и Унгария.

  10 са държавите, където заплатата се движи от 500 до 1000 евро.

  Минимална заплата над хиляда евро получават в Испания, Великобритания, Франция, Германия, Белгия, Нидерландия, Ирландия и Люксембург. Именно в Люксембург минималната месечна ставка на работника е 2090 евро.

  Вече са открити консултациите от страна на Комисията. Участват представители на синдикатите и работодателите на европейско ниво.

  "У нас работодатели и синдикати преговарят за създаване на механизъм, в който да се засили договорното начало при определяне на минималната работна заплата", обясни Димитър Бранков, зам.-председателят на БСК.

  Предстоят шестседмични консултации със социалните партньори. През април Комисията ще е готова с окончателния текст на промените.

  средна работна заплата икономика минимална работна заплата в България българи ЕС единна европейска минимална работна заплата МРЗ

  Оценка на новината

  0