• МВФ намира нови причини за тревога относно световната икономика

    МВФ намира нови причини за тревога относно световната икономика

    МВФ е малко по-обнадежден относно възстановяването на икономиката, но все още има причини за тревога

    МВФ намира нови причини за тревога относно световната икономика

    Очакванията са световната икономика да нарасне през 2020 година. Международният валутен фонд има малко по-оптимистична прогноза по отношение на възстановяването, отколкото преди няколко месеца.
    Групата заяви в понеделник, че слабостите на развиващите се пазари, като Индия и нарастващите социални вълнения, са я накарали да понижи прогнозата си за икономически растеж през 2020 г. Сега МВФ очаква 3.3% ръст през 2020 г., което е по-ниско от прогнозата за 3.4% през октомври.
    Рецесията в глобалните продажби на автомобили не показва признаци да изчезне.

    По време на празниците пазарните настроения се повишиха и наведоха на мисълта, че глобалното производство и търговия ще се подобрят оттук нататък, посочва МВФ в своя доклад. Паричният стимул, "благоприятната новина" за търговските преговори между САЩ и Китай и намалената тревожност относно Brexit също подобриха глобалното настроение.
    И все пак тази увереност може да е преждевременна. МВФ също понижи перспективите си за растеж през 2021 г. с 0,2 процентни пункта до 3,4%.
    „Малки признаци на повратна точка все още са видими в глобалните макроикономически данни“, се казва в доклада си.
    Едно непосредствено опасение, е че развиващите се икономики няма да бъдат толкова устойчиви, колкото се очакваше. В момента МВФ приковава ръста на Индия на 5,8% през 2020 г., спрямо 4,8% за миналата година, но с цели 1,2 процентни пункта под прогнозираните направени през октомври.

    МВФ заяви, че вътрешното търсене в Индия "се забави по-рязко от очакваното" заради стреса във финансовия сектор и по-ниския растеж на кредитите. Той също така модерира очакванията за растеж в Мексико, Чили и Южна Африка.
    Перспективите за американската икономика остават стабилни, но не особено окуражаващи. Предвижда се растежът да спадне от 2,3% през 2019 г. на 2% през 2020 г. Това е с 0,1 процентни пункта по-нисък от прогнозирания от МВФ през октомври.

    ръст икономика МВФ растеж развиващи се пазари развиващи се икономики световна икономика

    Оценка на новината

    0