• Цената на петрола падна до най-ниското си ниво от 1999 г. насам

    Цената на петрола падна до най-ниското си ниво от 1999 г. насам

    Основната международна референтна цена на петрола падна до най-ниското си ниво от 21 години насам. Ще спаднат ли и цените на бензина?

    Цената на петрола падна до най-ниското си ниво от 1999 г. насамCrude Oil

    Цените на суровия петрол Brent спаднаха до най-ниското си ниво от 21 години насам в сряда, когато петролните пазари се сринаха като резултат от намаляващото търсене от началото на пандемията на коронавирус.

    Международната референтна цена отбеляза спад с 24% във вторник, като цената му достигна до 15,97 долара (£ 12,75) за барел - най-ниското му ниво от юни 1999 г.

    Основната цена на петрола в Америка, West Texas Intermediate (WTI) - спадна с над 4% при $ 11.06 (£ 8.83) за барел.

    Как ще се отрази това на потребителите?

    Американските цени едва ли ще окажат такова влияние върху крайните потребителитв Обединеното кралство, но отчасти спадът на суровия петрол от сорта Brent може да се окаже негативно влияние върху бензиностанциите и петролните бази. Шофьорите се радват на спад на цените на горивата от 12 поредни седмици насам, според правителствените данни, публикувани във вторник.

    Средната цена на бензин в бензиностанциите на Обединеното кралство е 1,09 паунда на литър, най-ниската от май 2016 г. Дизелът е средно до 1,16 паунда на литър, което го прави средно най-евтиният от юли 2017 г.

    Необходими са няколко седмици, за да се формират цените на дребно, а голяма част от разходите за гориво се поемат от данъци и други разходи за производство и дистрибуция.

    Малко вероятно да се почувства значителна полза от това, тъй като милиарди хора са си у дома и домакинствата предприемат пътувания изключително рядко.

    Според последните официални данни, публикувани в сряда, цените на други стоки спадат. Общата инфлация на потребителските цени спадна до 1,5% от 1,7%, до голяма степен благодарение на по-ниските разходи за гориво и облекло.

    Търговците на дребно намалиха цените на модните си колекции преди налагането на ограничителните мерки, тъй като броят на купувачите спадна. Мнозина разполагат с купчини летни дрехи, които рискуват да останат непродадени. Primark заяви във вторник, че са инвестирали около 2 милиарда британски лири, които стоят на склад или по рафтовете. Веригата отписа 248 милиона британски лири от инвестицията си в пролетни летни колекции, за които няма да има купувачи и разкри, че продажбите са спаднали от 650 милиона паунда на месец до нулата.


    Какво следва за нефта?

    Търсенето на петрол се понижи с около 30 на сто за няколко седмици, тъй като големи части от икономиката остават в хибернация, за да забавят разпространението на коронавирус.

    Изключването и включването на доставките на петрол има отражение върху разходите, което означава, че производителите все още продължават да добиват нефт.

    Това бързо надхвърли капацитета за съхранение най-вече в САЩ. Цените на суровия петрол в САЩ, където повечето нефтени кладенци са вътрешни, в понеделник станаха отрицателни за първи път в историята, което означава, че на купувачите се плаща за да им се доставки на нефт, от страх, че няма да има къде да бъде съхраняван.

     

     

    САЩ дизел суров петрол нефт пандемията COVID-19 Primark

    Оценка на новината

    5.00