• МВФ очаква най-лошия икономически удар след Голямата депресия

    МВФ очаква най-лошия икономически удар след Голямата депресия

    В последната си Световна икономическа прогноза МВФ понижи предходната си прогноза за ръст на икономиката, тъй като пандемията на коронавирусът става все по-голяма. Неопределеността надделява, тъй като никой не знае кога ще приключи кризата

    МВФ очаква най-лошия икономически удар след Голямата депресияМВФ

    Междунардоният валутен фонд публикува пролетната си световна икономическа прогноза във вторник в момент, в който държавите по целия свят се отърсват от коронавирусния стрес, който накара правителствата да закрият голяма част от националните си икономики в опит да ограничат пандемията.

    Няма никакво съмнение, че МВФ трябваше да понижи своята предишна прогноза за 3,3,% глобален растеж за тази година, тъй като ограниченията доведоха почти до състояние икономически застой.

    При ревизия последният доклад очаква световната икономика да се свие с 3% през 2020 г., позовайвайки се на предишното предупреждение на управляващия директор на МВФ Кристалина Георгиева за "широка глобална рецесия". "Предвиждаме най-лошия икономически спад след Голямата депресия", каза тя.

    Европа на фокус

    Докладът предполага, че в Еврозоната, състояща се от 19 страни-членки, ще има сериозен спад от  зашеметяващите 7,5% през 2020 г. За Великобритания, която напусна ЕС през януари, се очаква отбележи икономически спад с 6,5%.

    Коронавирусът е повратна точка в цифровата икономика

    МВФ заключи, че Европа като цяло вероятно ще се окаже с най-лошите резултати в сравнение с други региони в света.

    Докладът не пропусна да изпрати сигнал за оптимизъм, казвайки, че ако COVID-19 бъде овладян през втората половина на годината и икономиките по целия свят започнат да работят отново, през 2021 г. трябва да се отбележи ръст от 5,8%. Но това съобщение дойде с условие, тъй като авторите признаха трудността при направата на точна прогноза на фона на бързо променящата се ситуация.

    „Много по-лоши сценарии, свързани с икономическия растеж са възможни, ако мерките, свързани с ограничаване на пандемията продължат по-дълго време“ се казва в доклада или „ако развиващите се страни са по-лошо засегнати или широкоразпространените ефекти са в резултата на затварянето на фирми и продължителна безработица.“

    Незабавно облекчение на дълга за някои страни

    Преди огласяването на Световнита икономическа прогноза МВФ обеща незабавно облекчение на дълга за 25 по-бедни страни-членки по силата на неговия Тръст за ограничаване и отстраняване на бедствия

    Кристалина Георгиева отбеляза, че тръстът разполага с около 500 милиона долара (458 милиона евро), като добави, че е одобрена първа партида безвъзмездни средства, които да подмогнат на засегнатите от коронавирус страни да покрият задълженията си за обслужване на дълга за първите шест месеца.

    "Това предоставя безвъзмездни средства на най-бедните и уязвими страни-членки и ще им помогне да насочат повече от оскъдните си финансови средства към жизненоважни спешни медицински и други облекчения за оказване на помощ", заяви управляващият директор.

    hg,ap (AFP, Reuters, dpa)

    световна икономика европа ръст МВФ прогноза Кристалина Георгиева голямата депресия

    Оценка на новината

    0