• Азиатските авиокомпании изправени пред огромни загуби заради Covid-19

    Азиатските авиокомпании изправени пред огромни загуби заради Covid-19

    Азиатските авиокомпании са изправени пред огромни загуби заради Covid-19, предупреждава индустрията

    Азиатските авиокомпании изправени пред огромни загуби заради Covid-19Airlines

    Куала Лумпур (dpa) - Индустриална организация, състояща се от близо 300 авиокомпании, предупреди в петък, че превозвачите в Азиатско-Тихоокеанския регион могат да отбележат спад в бизнес дейността си наполовина тази година поради пандемията от коронавирус.

    Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA), в която членуват 290 авиокомпании, заяви в петък, че секторът е изправен пред спад на приходите от 113 милиарда долара - почти два пъти по-голям от брутния вътрешен продукт на Мианмар - поради пандемията, заради която загинаха около 190 000 души по целия свят, според официалните данни, събрани от университета Джон Хопкинс в САЩ.

    Авиокомпаниите в региона са изправени пред „50-процентно понижение на търсенето на пътници през 2020 г. в сравнение с 2019 г.“, заяви IATA, предупреждавайки за катастрофалния ефект.

    Конрад Клифорд, вицепрезидент на Азиатиския и Тихоокеанския регион на IATA, заяви, че „11,2 милиона работни места са изложени на риск, включително тези, които са зависими от авиационната индустрия, като пътувания и туризъм“.

    Той призова правителствата да се намесят, за да помогнат на пострадалите превозвачи, позовавайки се на срива на авиокомпанията Virgin Australia, която влезе в доброволна администрация по-рано през седмицата.

    Прогнозите на IATA са базирани на сценарий за "тежки" ограничения за пътуване в продължение на три месеца.

    Правителствата в региона обаче се опасяват, че пандемията и ограничаването на пътуванията могат да продължат по-дълго.

    Сингапур предупреждава от март, че пандемията може да продължи една година, докато Малайзия, която в четвъртък удължи до 12 май извънредното си положение, насочено към ограничаване на пандемията, заяви, че ще остави границите си затворени и след отпадането на мерките - въпреки опустошителното влияние, което ще окаже върху туристическия отрасъл на страната.

    туризъм Азия ограничения Ковид – 19 джон хопкинс

    Оценка на новината

    0